Ratele ridicate ale dobânzilor practicate de Banca Centrală Europeană au încetinit economia zonei euro

0
Publicat:

Economia regiunii euro a stagnat sau chiar s-a contractat în trimestrul al treilea sub povara cumulată a creșterilor succesive ale ratelor dobânzilor, potrivit previziunilor.

logo euro
Banca Centrală Europeană

Toți cei 29 de economiști intervievați de Bloomberg, cu excepția a patru dintre ei, prevăd că datele de marți vor arăta că produsul intern brut fie a stagnat, fie s-a redus, după o scurtă perioadă de expansiune în cele trei luni până în iunie. Un raport separat este considerat probabil să dezvăluie o inflație vizibil mai slabă în octombrie.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat în această lună că o înăsprire fără precedent a condițiilor financiare se instalează după 10 creșteri de rate. Ea le-ar fi spus șefilor Uniunii Europene la începutul acestei săptămâni că economia se va confrunta probabil cu stagnarea în trimestre succesive.

Acest lucru este relativ optimist în comparație cu previziunile economiștilor de la Barclays, care estimează că regiunea ar putea intra în recesiune.

Înăsprirea monetară este transmisă destul de puternic și nu am văzut încă vârful acesteia”, a declarat miercuri Silvia Ardagna, șefa departamentului de cercetare economică europeană al băncii britanice. „Credem că inflația de bază și inflația globală vor reveni la 2% mai repede decât prognoza BCE, iar acest lucru se datorează faptului că avem previziuni mult mai slabe privind activitatea economică”.

Germania - ale cărei date privind PIB-ul vor fi publicate luni, alături de Austria și Belgia - este cea care, potrivit economiștilor, a cântărit cel mai mult în zona euro în trimestrul al treilea. A doua zi, Franța și Italia vor publica cifre care ar putea arăta că au reușit o expansiune marginală.

Vineri, primele rapoarte din alte părți ale regiunii au fost mixte: Spania a susținut creșterea în acest trimestru, dar economia Irlandei s-a contractat în mod vizibil.

Dacă cifra din zona euro se dovedește a arăta o contracție ar fi prima scădere de acest fel a PIB-ului de când pandemia a lovit în 2020. Un rezultat de stagnare ar confirma faptul că economia a crescut doar într-un singur trimestru din ultimele patru.

Rapoartele de săptămâna viitoare ar putea totuși să ofere o oarecare încurajare factorilor de decizie ai BCE, cu perspectiva unei încetiniri accentuate a inflației. Cifra principală este așteptată la 3,1%, un rezultat care nu mai este atât de departe de obiectivul lor de 2%. Creșterea prețurilor de bază, excluzând elementele volatile, cum ar fi energia, este mai rapidă, fiind estimată la 4,2% în octombrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite