Radu Crăciun: Acţiunile Digi au un impact infim asupra fondurilor Pilonului II. Declaraţiile lui Vâlcov au efectul unei bombe cu impact multiplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile lui Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului Viorica Dăncilă, cu privire la investiţiile fondurilor de pensii în acţiunile Digi / RCS&RDS, "au efectul unei bombe cu impact multiplu şi afectează substanţial trei instituţii foarte importante ale oricărei economii de piaţă: autoritatea de supraveghere, piaţa de capital şi fondurile private de pensii", a spus Radu Crăciun într-un interviu acordat HotNews.

"Până la urmă, care este expunerea fondurilor de pensii private din România la Digi, de merită să creăm aşa un scandal pe tema asta? Răspunsul este simplu: Doar 0,4% din totalul activelor fondurilor de pilon II sunt investite la Digi. Despre asta vorbim", a spus Radu Crăciun, preşedintele APAPR (asociaţia administratorilor fondurilor de pensii) pentru Hotnews.ro.

Legat de investigaţia demarată de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) în urma declaraţiilor făcute de Darius Vâlcov, Crăciun a spus că ASF este o primă victimă colaterală.

Radu Crăciun: Eu cred că astfel de declaraţii, şi cred că este valabil pentru oricine ar face acest gen de declaraţii indiferent cum s-ar numi el, au efectul unei bombe cu impact multiplu şi nu este vorba doar de fondurile de pensii. O primă consecinţă a fost legată de credibilitatea ASF, care este chemat să vegheze la corectitudinea funcţionării pieţei de capital, a modului în care se fac listările şi a modului în care informaţiile de interes public sunt furnizate şi care veghează asupra modului în care pensiile private funcţionează. ASF face această supraveghere zi de zi, ceas de ceas. Nu trebuie să vină cineva din exterior să spună ceva şi dintr-o dată toţi cei din ASF se trezesc şi încep să controleze. O primă sugestie care se face, şi mi se pare total incorectă faţă de ASF în primul rând, este că ASF nu şi-a făcut treaba cum trebuie şi că abia acum, vezi Doamne, trebuie să vină şi să facă ceea ce trebuia mai de mult. Deci ASF este o primă victimă colaterală.

A doua victimă colaterală este Bursa în sine, pentru că în momentul în care antreprenorii români văd că pot fi subiectul unor atacuri şi valoarea companiilor lor în urma acestor atacuri scade, se vor gândi cred că de 3 ori înainte să-şi propună să se mai listeze la Bursa de la Bucureşti. Ce investitor întreg la minte vrea să devină subiectul unor declaraţii publice în ideea de a-i scădea preţul companiei pe care o are? Bursa nu ar trebui să fie parte a luptelor politice.

În sfârşit, a treia victimă colaterală sunt fondurile de pensii, pentru că noi investim în acţiuni listate, inclusiv în Digi, şi în momentul în care vine cineva şi spune 'eu ştiu că acţiunile Digi vor mai scădea cu încă 25% faţă de cum au scăzut până acum' este clar că aceasta riscă să devină o profeţie care să se îndeplinească singură, nu? Acţiunile scad pentru că  cineva important a spus că o să scadă, noi am performat prost pentru că acţiunile respective au scăzut şi iată cum fondurile de pensii investesc în active lipsite de calitate. Consecinţele mi se par foarte serioase şi afectează substanţial trei instituţii foarte importante ale oricărei economii de piaţă; autoritatea de supraveghere, piaţa de capital şi fondurile private de pensii.

Doar 0,4% din totalul activelor Pilonului II sunt acţiuni Digi             

  HotNews.ro: Despre câţi oameni vorbim şi ce acţiuni au cumpărat fonduri la companiile listate? Câte fonduri au cumpărat acţiuni la Digi?

Radu Crăciun: Cred că este o întrebare bine venită şi ne ajută să punem lucrurile în context. Până la urmă, care este expunerea fondurilor de pensii private din România la Digi, de merită să creăm aşa un scandal pe tema asta? Şi răspunsul este simplu: Expunerea este de 0,4%. Deci 0,4% din totalul activelor fondurilor de pilon II sunt investite la Digi. Despre asta vorbim. Digi este undeva pe locul 10 într-un clasament al investiţiilor pe care fondurile de pensii le-au făcut. Pe primele locuri sunt de exemplu Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz, OMV Petrom şi aşa mai departe.

Din punct de vedere al numărului de persoane, în pilonul II sunt aproximativ 7 milioane de participanţi, dar din cei 7 administratori de fonduri, doar 5 administratori au cumpărat acţiuni la Digi, ceea ce face ca numărul celor care au investit să fie undeva la peste 3 milioane de participanţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite