Prosumatorii, noua putere energetică a României: „Ar trebui să fie mai bine remuneraţi”

0
Publicat:

Românii sunt tot mai dornici să devină prosumatori și în afara programului Casa Verde pentru a putea compensa costurile la energie și pentru a obține un câștig suplimentar. 

Fotovoltaice pe acoperiș
Numărul prosumatorilor s-ar putea dubla anul viitor

Până în 2025, România poate ajunge la peste 220.000 de prosumatori, adică dublu față de prezent, potrivit estimărilor specialiștilor în domeniul energiei solare. Însă, subliniază aceștia, este important ca statul să continue să încurajeze românii să fie prosumatori, care pot deveni o nouă putere energetică în România.

“Ar fi corect ca prosumatorii să fie încurajați și să fie mai bine remunerați”

Deși procesul de a deveni prosumator este anevoios, românii optează tot mai mult pentru acest lucru deoarece scapă de grija facturilor la energie și cresc astfel valoarea locuinței.

România poate funcționa cu un număr mare de prosumatori, doar că momentan companiile de energie profită foarte mult de pe urma prosumatorilor, pentru că plătesc într-un termen destul de lung pentru energia primită. Așa că va fi interesant de văzut modul în care statul va acționa în continuare. Ar fi corect ca prosumatorii să fie încurajați și să fie mai bine remunerați. Deși sunt investiții masive în parcuri fotovoltaice și eoliene, întotdeauna prosumatorii ar trebui să aibă prioritate deoarece este normal ca românii să fie susținuți și, de asemenea, în spiritul protejării mediului, care este și scopul general al Uniunii Europene și al întregii planete până la urmă. Iar o centrală fotovoltaică montată pe un acoperiș este cea mai prietenoasă cu mediul, nici nu ocupă spațiu și nici nu afectează fauna și flora”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Câți români sunt prosumatori: numărul lor se poate dubla până în 2025

Numărul prosumatorilor a crescut de peste 50 de ori din 2020 până în prezent, mai exact de la 2.257 de prosumatori (2020) la 110.355 în prezent, potrivit datelor de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Dar cum românii vor să scape de grija facturilor la energie, curent electric sau gaze, România poate ajunge să aibă peste 220.000 de prosumatori până în 2025, potivit estimărilor din piață. “Mă aștept să vedem o creștere cel puțin dublă a celor 110.355 de prosumatori în prezent, cifră care cred că va fi atinsă în următoarele 12 luni nu doar prin programul Casa Verde 2024, ci și prin solicitări din afara programului. Această schimbare reflectă atât dorința de independență energetică, cât și preocuparea pentru mediu și sustenabilitate. Prosumatorii pot face toți banii pe care îi plătesc în prezent pentru curent electric sau gaze și pot face și un venit suplimentar. Sperăm ca statul să încurajeze românii să devină prosumatori și să primească bani ca orice alt producător de energie”, punctează Albert Soare.

Specialistul spune că și companiile sunt foarte interesate să devină prosumator deoarece înțeleg mult mai bine aspectul financiar și avantajele acestei opțiuni. De exemplu, prin reducerea de cheltuieli cu energia, vor rămâne competitive pe piață.

Încurajarea trecerii la energie verde prin sisteme fotovoltaice și a românilor de a fi prosumatori nu poate fi făcută decât printr-un cadru legislativ favorabil, cum ar fi primirea banilor mai devreme de 24 luni cât este acum termenul maxim sau decontarea lunară a sumelor datorate prosumatorilor, spun specialiștii din domeniu. În momentul acesta, există fonduri de investiții care construiesc parcuri fotovoltaice de dimensiuni mari în țară. “Aici statul ar putea să intervină și să delimiteze niște cantități foarte clare în favoarea prosumatorilor. Autoritățile vor avea de ales pe cine să avantajeze și noi sperăm să fie oamenii de rând, care să se bucure de aceste sisteme fotovoltaice și să le facă mai profitabile. În acest moment, prețurile sunt mici la panouri solare, legislația este favorabilă prosumatorilor, sunt fonduri generoase prin Casa Verde, REPower EU, ElectricUP pentru companii și PNRR. Mai degrabă cred că suntem în punctul în care ar trebui să veghem ca ceva să nu se schimbe în rău. Ce se întâmplă acum este mulțumitor”, explică Albert Soare.

Dezvoltarea energiei verzi, importantă și în securitatea națională

Centralele fotovoltaice și o rețea puternică de prosumatori au și o importanță în securitatea țării, mai spune specialistul în energie verde. Cu mai multe conflicte în regiune și dezastre naturale neașteptate, prezența unui sistem energetic național, ale cărui surse de producție de energie sunt mixte și dispersate prin panouri solare pe casele românilor, reprezintă un avantaj și un punct de securitate important. Simpla lovire a unei facilități de producție a energiei nu va destabiliza decât o mică zonă sau un oarecare dezastru natural nu va lăsa țara în beznă. Cum o mare parte din producția de energie este generată de panourile solare de pe casele românilor și multe clădiri, s-ar putea să devină și mai importantă rețeaua de prosumatori, conchid specialiștii în domeniul energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite