Articol publicitar

Proiectul #AwarEnergy a ajuns la final. Obiectiv atins: dinamizarea IMM-urilor din sectorul de construcții din România prin conștientizare și formare în eficiență sustenabilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federația Generală a Sindicatelor FAMILIA în calitate de promotor de proiect, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Prahova – Partener 1 și Fellesforbundet, Norvegia – Partener 2, încheie implementarea proiectului „Powering Romanian SMEs to Increased Knowledge in Sustainable Efficiency/Dinamizarea IMM-urilor din România, prin creșterea cunoștințelor în eficiență sustenabilă”, ID 2022/346631, al cărui obiectiv principal a constat în sporirea cunoștințelor întreprinderilor mici și mijlocii românești din sectorul construcțiilor pentru a încorpora practici sustenabile în realizarea eficienței durabile prin îmbunătățirea performanțelor lor de mediu și energetice.

Picture2 png

Proiectul #AwarEnergy a fost implementat pe o perioadă de 11 luni (martie 2023 – ianuarie 2024) și finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar norvegian 2014-2021 în cadrul „Programului de Energie din România”.

Gabriela Sterian   Manager Proiect jpg

“Îmbunătățirea cunoștințelor IMM-urilor cu privire la eficiența de mediu și energetică este o modalitate cheie de creștere a profitabilității și competitivității. Pe lângă reducerea costurilor legate de mediu și energie a IMM-urilor, o creștere a eficienței acestora poate îmbunătăți calitatea procesului de producție, poate reduce riscurile și datoriile, poate spori reziliența și poate permite apariția de noi oportunități de afaceri.” Gabriela STERIAN – Manager Proiect.

Principalele rezultate obținute în urma derulării proiectului sunt:

1. Evenimente de conștientizare pentru firme  care au avut loc în perioada mai-septembrie 2023 la Ploiești, Timișoara, Oradea, Craiova, Iași, Constanța, Brașov și București, organizate cu sprijinul Camerelor de Comerț și Industrie județene. Temele principale au fost: importanța performanțelor de mediu și energetice, competențe necesare accesului la finanțări alocate pentru mediu și eficiență energetică, cerințe importante pentru investirea în programe de eficiență și coordonarea părților interesate din industria construcțiilor.

- 8 evenimente pentru firmele de construcții, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a României

- 124 de firme de construcții participante din toată țara

- 289 de participanți, din care 130 de femei și 159 de bărbați

Gheorghe Balaceanu   Presedinte FGS jpg

“FGS FAMILIA va promova constant, prin canalele sale de comunicare, în rândul membrilor săi sindicali, colaboratorilor, dar și publicului larg, problema eficienței energetice și a resurselor regenerabile de energie. Când toți angajații IMM-urilor vor fi conștienți că lucrează în direcția unui scop comun, cresc probabilitățile de a atinge mai rapid acest scop.” Gheorghe BĂLĂCEANU - Președinte, FGS FAMILIA.

2. Sesiuni de formare în domeniul energiei regenerabile, eficienței și securității energetice. Sesiunile de formare au reprezentat instruiri certificate pentru implementarea standardelor SR EN ISO 14001 și SR EN ISO 50001. Formatorul a fost Răzvan Tomescu, trainer, auditor de terță parte și consultant implementare sisteme de management din 2003: Sistem de Management al Calității (SR EN ISO 9001), Sistem de Management de Mediu (SR EN ISO 14001), Management al Sănătății și Securității Ocupaționale (SR OHSAS 18001), Managemen-tul Riscului (SR EN ISO 31000 și 31010) și Management al Energiei (SR EN ISO 50001).

- 10 sesiuni de formare scurte & 10 sesiuni de formare aprofundate

- 120 de firme de construcții participante din toată țara

- 206 participanți

“Un sistem de management al energiei sprijină companiile de construcții în îmbunătățirea utilizării eficiente a energiei, integrând managementul energetic în eforturile lor generale de a îmbunătăți sistemele de management al calității și mediului. De asemenea, ajută companiile de construcții să gestioneze mai bine consumul de energie și să își îmbunătățească, astfel, productivitatea.” Răzvan TOMESCU – Trainer.

Aurelian Gogulescu   Presedinte CCIPH JPG

3. Sprijin în implementarea Sistemului de Management al Energiei conform SR EN ISO 50001:2019 prin planuri personalizate pentru a răspunde specificului nevoile și activitatea a 8 IMM-uri românești din sectorul construcțiilor:

- SC BRIKSTON CONSTRUCTION SOLUTIONS SA, unul dintre cei mai mari producători de blocuri ceramice și cărămidă la nivel național și singurul producător de țiglă ceramică din România

- SC CARBOPLAK SRL, singurul producător din România de plăci multi-perete plane, transparente de policarbonat (PC), pentru utilizări la interior și exterior în acoperișuri, pereți și plafoane

- SC ERBAȘU TOTAL CONSTRUCT SA, firmă de construcții civile și industriale

- SC EUROCASTEL SRL, firmă de construcții civile și industriale, rezidențiale și instalații

- SC SISTEME DE VENTILAȚIE HVAC SRL, firmă de lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat

- SC INSPET SA, firmă de construcții în infrastructura de petrol și gaze naturale

- SC LICIU CON SRL, firmă de construcții civile și industriale, căi ferate, drumuri și poduri, instalații sanitare, termice și electrice

- SC SOCEND IND SRL, firmă de lucrări de montare și punere în funcțiune a centralelor electrice și echipamentelor acestora

„Industria de construcții este una din cele mai mari industrii din punct de vedere investiții, ocuparea forței de muncă și contribuții la PIB. Este, de asemenea, unul din cei mari consumatori de energie și producători de deșeuri, deci nu o industrie în mod inerent prietenoasă cu mediul și energia. Companiile de construcții contribuie major la impactul asupra mediului, care implică riscuri de poluare, alături de risipa de energie și lipsa de eficiență sau securitate energetică. În ultima vreme, industria construcțiilor a adoptat inițiative sau practici de mediu și energie, cum ar fi gestionarea deșeurilor sau utilizarea eficientă a energiei, care provoacă mai puține daune, poluare, deșeuri. Însă nu este clar dacă inițiativele întreprinse de o companie îmbunătățesc cu adevărata performanțele de mediu și energetice, dacă în sine compania este conștientă de implicațiile activității sale, costurile și riscurile asociate.” Aurelian GOGULESCU – Președinte, Camera de Comerț și Industrie Prahova.

4. Campanii de conștientizare și informare dedicate firmelor de construtii și publicului larg, având ca principal obiectiv promovarea la nivel național a tranziției către o economie bazată, pe cât posibil, pe surse regenerabile de energie și reducerea de dependența de combustibili fosili.

- 2 campanii de conștientizare a firmelor de construcții promovate pe BusinessMagazin.ro

- 2 campanii de conștientizare pentru publicul larg promovate pe Adevărul.ro și ProTV.ro

- 2 campanii de promovare a principiilor eficienței sustenabile promovate pe Adevărul.ro și ProTV.ro

- 8 campanii social media de promovare a principiilor eficienței sustenabile care au atins peste 700.000 de utilizatori unici

„Activitatea proiectului a inclus evenimente și campanii de conștientizare privind protecția mediului pentru publicul larg, persoane aparțînând principalelor părți interesate în proiect, care își propune să ia în considerare impactul asupra mediului și reducerea efectelor asupra mediului ale proiectelor de construcții, ceea ce necesită colaborarea unei game largi de părți interesate.” Alexandra PETRE - Expert evenimente, Camera de Comerț și Industrie Prahova.

5. Schimb de experiență pentru realizarea unui ghid de bune practici în domeniul eficienței energetice. În vederea elaborării unui material cât mai complet, o delegație @AwarEnergy a participat, în perioada 23-30 septembrie 2023, la un schimb de experiență în Norvegia.

- Întâlnire la Ambasada României la Oslo cu Excelența Să, domnul Cristian Bădescu, Ambasador al României în Regatul Norvegiei, cu privire la noile linii de finanțare privind energia regenerabilă și eficiența energetică;

- Întâlnire cu Oddvin Breiteig, Senior Advisor - NELFO, patronatul norvegian în domeniul energiei;

- Întâlnire cu Pablo Gonzalez, Senior adviser on climate sustainability - Skanska Norway privind politica proprie în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice;

- Întâlnire cu Ingunn Marton, Autoritatea Clădirilor din Norvegia. Studiu de caz: reglementarea gazelor cu efect de seră în legislația norvegiană a clădirilor;

- Întâlnire cu Adrian Savu, Head of Bioengineering Department și Fredrik Walstad, Vicepresident - Carbon Crusher;

- Vizită de lucru pe șantierul de construcții al piscinei municipale Oslo, clădire NZEB

- Ședințe de lucru cu Kine Asper Vines - Vicepreședinte, Maika Marie Godal Dam - consilier pe probleme de mediu, Jorgen Kaurin - Secretar Internațional, Christian Jutnes - membru în comitetul executiv și Line Eldring - șef departament politici, toți reprezentând Fellesforbundet, cea mai mare federație sindicală din Norvegia.

“În cel mai recent proiect al nostru am lucrat împreună cu partenerul norvegian la practici privind introducerea unei cărți de identitate pentru muncitorii în construcții în România și elaborarea unei propuneri de politici publice pentru introducerea acestui instrument în sectorul românesc. Acest proiect a deschis o nouă zonă de interes pentru ambele părți: sustenabilitatea și tranziția verde.” Ramona VELEANU - Vicepreședinte, FGS FAMILIA.

“În cadrul vizitei, partenerii români au avut ocazia să înțeleagă părțile interesate norvegiene din industria construcțiilor în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor, tehnologiile și procesele de lucru mai puțin poluante, utilizarea materialelor de construcție mai puțin poluante, dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, pași către o tranziție digitală și verde.” Ole Andre AUSTEVOLL - Expert, Fellesforbundet.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite