Profiturile uimitoare generate de sectorul petrolier în ultimii 50 de ani. „Oferă puterea de a cumpăra fiecare politician şi amână acţiunile împotriva crizei climatice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Industria de petrol şi gaze a generat profituri de 2,8 miliarde de dolari (2,3 miliarde de lire sterline) pe zi în ultimii 50 de ani, arată o analiză The Guardian.

Totalul capturat de petrostatele şi de companiile de combustibili fosili din 1970 şi până în prezent este de 52 de mii de miliarde de dolari, oferind puterea de a „cumpăra fiecare politician, fiecare sistem” şi de a întârzia acţiunile împotriva crizei climatice, spune profesorul Aviel Verbruggen, autorul analizei. Profiturile uriaşe au fost umflate de cartelurile ţărilor care restricţionau artificial oferta.

Analiza, bazată pe datele Băncii Mondiale, evaluează „chiria” asigurată de vânzările globale de petrol şi gaze, care este termenul economic pentru profitul neobţinut produs după ce costul total de producţie a fost dedus.

Studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal academic, dar trei experţi de la University College London, London School of Economics şi grupul Carbon Tracker au confirmat analiza ca fiind exactă, unul dinre aceştia numind totalul „un număr uluitor”. Pare a fi prima evaluare pe termen lung a profiturilor totale ale sectorului, chiriile petroliere furnizând 86% din total.

Emisiile provenite de la arderea combustibililor fosili au determinat criza climatică şi au contribuit la înrăutăţirea vremii extreme, inclusiv la actualele valuri de căldură care lovesc Marea Britanie şi multe alte ţări din emisfera nordică. Potrivit specialiştilor, companiile petroliere ştiu de zeci de ani că emisiile de carbon încălzeau în mod periculos planeta.

„Am fost cu adevărat surprins de cifrele atât de mari – sunt enorme”, a spus Verbruggen, economist în energie şi mediu la Universitatea din Antwerp, Belgia, şi fost autor principal al unui raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice.

„Este o sumă uriaşă de bani”, a spus el. „Poţi cumpăra fiecare politician, fiecare sistem cu toţi aceşti bani şi cred că asta s-a întâmplat. Protejează [producătorii] de interferenţa politică care le poate limita activităţile.”

Chiriile capturate prin exploatarea resurselor naturale sunt necâştigate, a spus Verbruggen: „Este un profit real, pur. Ei au capturat 1% din toată bogăţia din lume fără să facă nimic pentru asta.” Profitul mediu anual din 1970-2020 a fost de 1 miliard de dolari, dar el a spus că se aştepta ca acesta să fie de două ori mai mare în 2022.

Unele dintre chirii merg către guverne sub formă de redevenţe, spune profesorul Paul Ekins, de la University College London: „Dar adevărul este că, în ultimii 50 de ani, companiile au făcut o sumă uriaşă de bani producând combustibili fosili a căror ardere este cauza majoră a schimbărilor climatice. Acest lucru provoacă deja mizerie nespusă în întreaga lume şi este o ameninţare majoră pentru viitoarea civilizaţie umană.

„Aceste companii ar trebui cel puţin să investească o parte mult mai mare din profiturile lor în trecerea la energie cu emisii scăzute de carbon decât este cazul în prezent. Până când vor face acest lucru, afirmaţiile lor de a fi parte a tranziţiei energetice cu emisii scăzute de carbon sunt printre cele mai flagrante exemple de spălare ecologică.”

Mark Campanale, de la Carbon Tracker, a declarat: „Nu numai că amploarea acestor chirii este uimitoare, dar este important de remarcat că, în mijlocul unei crize a costului vieţii cauzată de preţurile record la petrol şi gaze, acest flux de banii pentru un număr relativ mic de petrostate şi companii energetice se dublează în acest an. Trecerea la un sistem energetic neutru din carbon, bazat pe surse regenerabile este singura modalitate de a pune capăt acestei nebunii.”

Există mult mai mult petrol, gaze şi cărbune în rezervele existente decât poate fi ars dacă lumea doreşte să limiteze încălzirea globală la 1,5 °C, ţinta convenită de naţiuni în acordul climatic de la Paris în 2015. Campanale a spus: „Pentru a se menţine la 1,5 °C. , aceasta înseamnă că [numai companiile internaţionale de petrol] renunţă la aproximativ 100 de trilioane de dolari din venituri potenţiale. Puteţi vedea de ce oligarhii petrolieri şi naţiunile controlate de elite politice vor să-şi păstreze chiriile de combustibili fosili, sursa puterii lor.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite