Profitul pe trei luni făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii s-a „evaporat” din cauza instabilității politice
0Profitul făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii în primele trei luni ale anului curent s-au „evaporat”, anunță fondatorul unei platforme pentru pensii private, din cauza instabilității politice create de victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Sumele strânse în fondurile cu bani pentru bătrânețe au scăzut cu 5 miliarde de lei, conform calculelor făcute de specialiști. Asta înseamnă o pierdere medie de 600 de lei pentru cei 9 milioane de români, care contribuie la aceste fonduri, scrie ProTV.
Aproape 5 miliarde de lei este scăderea înregistrată de pensiile private - Pilonul 2 și 3 - la care contribuie 9 milioane de români, arată calculele unei platforme specializate.
„Dacă ne uităm la primul trimestru al acestui an, unde avem un profit de 3,6 miliarde de lei, în prima săptămână de după turul I al alegerilor s-au evaporat undeva la 5 miliarde de lei, adică efectiv s-a dus tot profitul din primul trimestru şi suntem pe minus, pe pierdere, atât la Pilonul 2, cât și la Pilonul 3.
Banii noștri din Pilonul 2 și 3, deci banii din sistemul de pensii private, sunt investiți în mod continuu pe piețele financiare, iar aceste piețe financiare sunt foarte sensibile și reacționează imediat la orice eveniment negativ din viața politică”, declară George Moț, fondatorul unei platforme pentru pensii private.
La Pilonul 2 de pensii, unde sunt șapte fonduri diferite, scăderile înregistrate într-un cont mediu variază de la 358 de lei până la 824 de lei. De exemplu, pentru cineva care a strâns suma medie de 19.000 de lei, pierderea din săptămâna alegerilor este de 607 lei.
Iar la Pilonul 3, scăderile sunt cuprinse între 81 de lei și 308 lei, valoarea unui cont mediu pentru toate cele zece fonduri fiind de 6.700 de lei.
Ulterior, fondurile au mai recuperat din scăderi, dar nici măcar jumătate din pierdere nu a fost acoperită.
Pentru cei care sunt acum în activitate, adică încă muncesc și contribuie la Pilonul 2 și 3, impactul negativ ar putea fi recuperat, pentru că fondurile de pensii au perioade atât de scăderi, cât și de creșteri, fiind influențate de evoluția economiei. Însă pentru cele câteva mii de români care au ieșit la pensie chiar în această perioadă, pierderea este efectivă, pentru că la plata pensiilor au observat că au pierdut între 700 și 1.068 de lei din pensie într-o singură lună.
Tot din cauza instabilității politice, pe 6 mai, moneda euro a trecut pentru prima oară pragul de 5 lei, iar pe 8 mai a ajuns la cel mai mare nivel din istorie, pentru ca apoi să mai scadă puțin.
Specialiștii amintesc că rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale au dus la demisia premierului.
„Ca răspuns, leul românesc a depășit nivelul țintă al băncii centrale, de 5 lei pentru un euro. În ultima săptămână, BNR a cheltuit probabil aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale valutare pentru a susține leul. Nivelul critic actual pentru BNR pare a fi acum 5,15, leul stabilizându-se la aproximativ 5,12, ceea ce înseamnă o depreciere de aproximativ 2,8% față de săptămâna precedentă”, se arată într-o notă Erste, citată de Biziday.