Profitul Electrica a crescut cu 21% în primul semestru, până la 336 milioane lei. La Transgaz, câştigul a scăzut cu 12%, până la 282 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica deţine monopolul distribuţiei de energie în trei zone, în timp ce Transgaz este transportatorul naţional de gaze al României
Electrica deţine monopolul distribuţiei de energie în trei zone, în timp ce Transgaz este transportatorul naţional de gaze al României

Distribuitorul de energie Electrica a raportat a avut un profit net de circa 336 milioane lei în primul semestru al acestui an, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, în vreme ce transportatorul naţional de gaze Transgaz a consemnat un câştig mai mic cu 12% în acelaşi interval, până la 282 milioane de lei.

În cazul Electrica, veniturile au urcat uşor la 2,67 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare neauditate trimise Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Volumul investiţiilor în reţea, în primele şase luni din acest an, a fost de 184 milioane lei, în creştere cu 5%, de la 175 milioane lei în primul semestru al anului trecut, arată raportul. De asemenea, grupul a distribuit 8,7 TWh unui număr de aproximativ 3,66 milioane de utilizatori, în creştere de 2% faţă de perioada similară a anului anterior.

În 27 aprilie 2016, Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii a aprobat distribuirea dividendelor în sumă de 291,58 milioane lei. Valoarea dividendelor pe actiune distribuite este 0,86 lei pe acţiune. La 30 iunie 2016, creanţele comerciale ale Electrica au scăzut cu 74,7 milioane lei, la 763 milioane lei, de la 838 milioane lei la 31 decembrie 2015.

„Această variaţie este determinată de încasarea sumelor scadente la finalului anului aferente vânzărilor semnificative de energie“, se menţionează în raport.

Datoriile curente au crescut cu 8% la finalul primului semestru din acest an, comparativ cu finalul lui 2015, la 1,52 miliarde lei, de la 1,4 miliarde lei.

Compania a achiziţionat certificate verzi în sumă de 208 milioane lei, în primele şase luni ale acestui an.

Electrica deţine trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică şi este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acţionarii privaţi, între care fonduri de investiţii străine, deţin peste 50% din acţiuni. Ministerul Energiei este cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%. Următorul acţionar ca procent de deţinere este BERD, cu 8,66%.

Transgaz a făcut doar 5% din investiţii din cauza autorizaţiilor şi a problemelor legale

În cazul Transgaz, compania a raportat un profit net de 281,7 milioane lei, cu 12% mai mic faţă de cel din prima parte a anului trecut, în timp ce cifra de afaceri a scăzut uşor, la 814,5 milioane lei, potrivit raportărilor către BVB.

Compania a realizat numai 5% din investiţiile planificate pentru întregul an, pentru că nu a obţinut la timp autorizaţiile necesare lucrărilor.

Pentru comparaţie, Transgaz a avut în primul semestru din 2015 un profit net de 321,5 milioane lei şi o cifră de afaceri de 820,3 milioane lei.

În ceea ce priveşte programul de investiţii, valoarea fondurilor pentru acest an, aprobată în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2016, este de aproape 722 milioane lei, din care au fost cheltuiţi doar  5%, adică 37,7 milioane lei. Suma include şi 5,3 milioane lei care reprezintă lucrările de racordare la Sistemul Naţional de Transport a noilor consumatori.

„Cauzele îndeplinirii programului investiţional în proporţie de doar 5,23% constau în principal, în probleme de natură juridică privind accesul în teren, autorizaţii neobţinute în timp util, schimbarea de către ANRMAP a procedurilor de validare a licitaţiilor“, se arată în raport.

Transgaz deţine statutul de monopol în transportul gazelor naturale din România.

La 30 iunie 2016, soldul disponibilităţilor în conturi bancare ale societăţii era de 963 milioane lei.

Cantitatea de gaze naturale transportată prin conductele Transgaz în prima parte a anului a fost de 5,87 miliarde metri cubi, cu 0,55 miliarde mc mai mică decât cantitatea programată.

Transgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 3,34 miliarde lei (742 milioane euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite