Profit.ro: Teodorovici vrea să-i scape de plată pe clienţii băncilor pentru locuinţe. Reacţia BCR BpL
0Sutele de mii de clienţi ai băncilor pentru locuinţe, care ar trebui să restituie către acestea primele de stat considerate a fi fost încasate în mod ilegal (conform deciziei Înaltei Curţii din luna iuluie 2019), ar putea fi exonerate de plată, conform unui proiect de OUG, scrie profit.ro.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat însă pentru Profit.ro că Executivul îi va exonera de la plată prin OUG, proiectul fiind deja redactat pentru a fi aprobat de Guvern. Bineînţeles, dacă acesta va mai exista după moţiunea de cenzură.
“Am pregătit soluţia pentru clienţii băncilor pentru locuinţe care ar urma să returneze primele de stat stabilite ca fiind plătite nelegal de către Înalta Curte. Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care îi va exonera de la plata acestor obligaţi bugetare este deja redactat, e acum pe biroul meu.
Îl vom adopta în Guvern, dar depinde de ce se va întâmpla joi”, spune ministrul Finanţelor. Joia viitoare va fi votată în plenul Parlamentului moţiunea de cenzură împotriva actualului Guvern.
“Dacă trece moţiunea, vă garantez că alt guvern nu va mai aproba acest proiect de OUG care rezolvă problema unor clienţi ajunşi în această situaţie din vina altor instituţii”, susţine Teodorovici, într-un registru similar declaraţiilor din zilele anterioare, în care îşi exprima convingerea că un alt guvern decât cel din care face parte nu va fi capabil nici să închidă bugetul pe anul viitor.
Ulterior publicării articolului, BCR a ţinut să precizeze că va încerca să clarifice situaţia, pe toate căile legale.
„BCR va continua toate căile legale pentru clarificarea situaţiei, având în vedere faptul că a respectat în permanenţă legea şi a reprezentat interesele clienţilor. Există un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru normalizarea situaţiei şi ne exprimăm speranţa că această soluţie legislativă va permite clienţilor să beneficieze de predictibilitatea legii privind sistemul de economisire creditare. Considerăm că ordonanţa de urgenţă va îmbunătăţi în primul rând situaţia clienţilor care au accesat conform legii şi cu bună credinţă soluţia de economisire creditare pentru locuire şi viaţă în condiţii decente”, a informat BCR.
Decizia Înaltei Curţi
Spre finalul lunii iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat împotriva BCR Banca de Locuinţe în dosarul în care Curtea de Conturi o acuza că a acordat prime de stat anuale de până la 250 de euro şi unor persoane care nu au folosit sistemul de economisire creditare (bauspar).
Suma imputată de Curtea de Conturi BCR BpL era de circa 60 de milioane de euro la acel moment, grupul austriac Erste, acţionar majoritar al BCR, anunţând deja că a constituit un provizion de 230 de milioane de euro, dar că aşteaptă motivarea Curţii înainte de a decide dacă va plăti banii statului sau se va adresa instanţelor internaţionale.
În 2015, Curtea de Conturi a acuzat BCR BpL şi Raiffeisen BpL că nu au respectat legea atunci când au acordat primele de stat şi unor beneficiari care nu au folosit sistemul bauspar pentru contractarea unui credit. Sistemul presupunea că o persoană economiseşte pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, după care este eligibilă pentru un credit pentru achiziţia, construcţia sau îmbunătăţirea unei locuinţe, în condiţii mai avantajoase de dobândă decât cele de la nivelul pieţei.
În adresa înaintată instanţei, Curtea de Conturi arăta că de primă ar fi beneficiat şi persoanele sub 18 ani, care nu aveau vârsta legală pentru a contracta un credit, dar şi cele înaintate în vârstă, care ar fi depăşit vârsta maximă acceptată în normele de creditare, inclusiv mai mulţi membri ai aceleaşi familii. Astfel, aceste depuneri nu ar fi avut scopul de a rezulta în contractarea unor credite, ci doar a obţinerii subvenţiei de la stat, în condiţiile în care, arată Curtea de Conturi, BCR BpL acordase doar 2.900 de împrumuturi la 185.000 de contracte încheiate. Suma imputată de Curtea de Conturi BCR BpL era de circa 60 de milioane de euro la acel moment.
BCR BpL spune că a acţionat legal
BCR Banca pentru Locuinţe consideră situaţia actuală problematică din punct de vedere al predictibilităţii deciziei juridice, informând că a acţionat întotdeauna în concordanţă cu legislaţia pentru sistemul de economisire-creditare şi a preluat cele mai bune practici de la principalele modele din Uniunea Europeană: Germania şi Austria, care au folosit sistemul de economisire-creditare cu mare succes în ultimii 70 de ani pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire.
„BCR Banca pentru Locuinţe a respectat legea în totalitate şi subliniază faptul că rapoartele de constatări nejustificate ale Curţii de Conturi afectează în mod nedrept clienţii. Decizia actuală va submina funcţionarea pieţei de economisire-creditare şi potenţial viabilitatea întregului sistem bauspar din România. Grupul BCR va continua să îşi servească prompt clienţii, bazat pe faptul că nivelurile de capital şi lichiditate ale grupului BCR rămân puternice, semnificativ peste cerinţele de reglementare, în pofida unei estimări conservatoare a impactului deciziei instanţei”, a informat banca.
BCR câştigase, pe fond, litigiul cu Curtea de Conturi – judecat la Curtea de Apel – însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors decizia în recurs.