Previziuni sumbre pentru 2020: Managerii români, printre cei mai sceptici din lume în privinţa creşterii economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate dintre managerii români se aşteaptă la o încetinire accentuată a creşterii economice globale, potrivit raportului PwC CEO Global Survey, lansat lunila Forumul Economic Mondial de la Davos.

Potrivit acestuia, procentul celor care prevăd o încetinire a economiei globale este cel mai ridicat din anul 2012, de când întrebarea a fost inclusă în raport. Astfel, 53% estimează o scădere a ritmului de creştere economică faţă de 29% în 2019 şi doar 5% în 2018. În acelaşi timp, 22% dintre directorii generali anticipează o accelerare a ritmului de creştere economică în acest an, aproximativ jumătate faţă de anul trecut, când 42% îşi exprimau această opinie. 

„Având în vedere incertitudinile privind tratatele comerciale, problemele geopolitice şi lipsa unui acord cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice persistă, nu este surprinzătoare scăderea încrederii în creşterea economică deşi amploarea schimbării de atitudine este neaşteptat de mare “, a declarat Bob Moritz, Preşedintele reţelei PwC.

Pe regiuni, cei mai pesimişti sunt directorii din America de Nord, 63% estimând diminuarea ritmului de creştere economică globală, urmaţi de cei din Europa de Vest (59%) şi Orientul Mijlociu (57%). La polul opus, cei mai optimişti sunt directorii generali din Europa Centrală şi de Est (ECE), unde 43% prevăd o scădere a ratei de creştere.

”Directorii generali din România sunt mai pesimişti decât omologii lor din Europa Centrală şi de Est şi chiar decât la nivel global. Pentru 2020, 57% cred că avansul economiei globale va încetini, faţă de 38% în 2019. Îngrijorările directorilor cu privire la o creştere a economiei mondiale mai lentă se reflectă şi în opiniile despre evoluţia companiilor pe care le conduc, fiind mai puţin încrezători în perspectivele de creştere din acest an, comparativ cu 2019. Cauzele acestei schimbări de percepţie vor fi analizate şi prezentate în viitorul apropiat, când vom da publicităţii sondajul CEO Survey pentru România”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner al PwC România.

Directorii generali sunt pesimişti faţă de perspectivele propriilor companii pentru 2020 şi la nivel global. Doar 27% spun că sunt foarte încrezători în creşterea propriei organizaţii în următoarele 12 luni, cel mai scăzut nivel începând din 2009.

În timp ce nivelul de încredere este, în general, în scădere în întreaga lume, există o mare variaţie de la o ţară la alta. China şi India prezintă cel mai ridicat nivel de încredere în rândul marilor economii de 45% şi 40%, urmate de SUA (36%), Canada (27%) şi Marea Britanie (26%). Germania (20%), Franţa (18%) şi Japonia (11%) au cei mai puţini directori generali foarte încrezători în creşterea veniturilor în 2020.

Analizând prognozele CEO din 2008 până în prezent, corelaţia dintre încrederea lor în creşterea veniturilor lor în următoarele 12 luni şi creşterea reală realizată de economia globală a fost foarte strânsă. Dacă această corelaţie se menţine în acest an, creşterea globală ar putea încetini chiar până la 2,4% în 2020.

Topul îngrijorărilor în 2020: Reglementarea excesivă, conflictele comerciale şi creşterea economică incertă 

În 2019, când au fost întrebaţi cu privire la principalele ameninţări pentru perspectivele de creştere ale organizaţiei lor, creşterea economică incertă s-a clasat în afara primelor zece preocupări pentru directorii generali, fiind pe locul 12. Anul acesta a urcat pe locul al treilea, după conflictele comerciale şi reglementarea excesivă.

Politizarea spaţiului virtual

Directorii generali prevăd schimbări semnificative de reglementare în sectorul tehnologiei. Majoritatea directorilor generali (51%) prezic, de asemenea, că guvernele vor constrânge tot mai mult sectorul privat să compenseze financiar persoanele pentru datele personale pe care le colectează.

Provocarea upskilling

În timp ce deficitul de competenţe cheie rămâne o provocare în top zece pentru CEO, fiind de acord că recalificarea / perfecţionarea este cel mai bun mod de a combate decalajul de competenţe, aceştia nu fac prea multe progrese în soluţionarea problemei. Doar 18% dintre CEO spun că au făcut „progrese semnificative” în acest sens. 

Schimbările climatice 

Deşi schimbările climatice nu apar în primele zece ameninţări pentru perspectivele de creştere, în opinia directorilor, totuşi şi-au exprimat intenţia de a lua măsuri pentru a reduce amprenta de carbon. Comparativ cu acum 10 ani, directorii generali sunt în prezent de două ori mai dispuşi să „fie de acord” că investiţiile în iniţiative pentru schimbările climatice vor stimula avantajul reputaţional (30% în 2020 comparativ cu 16% în 2010) şi vor aduce noi oportunităţi pentru produse şi servicii pentru compania lor (25% în 2020, comparativ cu 13% în 2010).

PwC Global CEO Survey se află la cea de-a 23-a ediţie, fiind realizat în rândul a 1.600 de directori generali din 83 de ţări din întreaga lume. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite