Prețurile RCA ar putea fi plafonate. Precizările ASF

0
Publicat:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în calcul o posibilă plafonare a tarifelor RCA, în vederea protecției consumatorilor, deja afectați puternic de creșterea inflației.

Poliță RCA ținută cu mână deasupra unui volan lângă câteva bancnote de 100, 10 și 1 lei
ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA

În vederea protecției consumatorilor, ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Apostol, purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară.

Anterior, ASF ceruse firmelor de asigurări să nu facă speculații și să nu impună tarife exagerate la RCA, ca urmare a publicării tarifelor de referință.

“Este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA.

Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice. Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice.

Pentru exemplificare, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%. Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie - între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani.”, a declarat Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

Amintim că ASF a mai avut o inițiativă de plafonare a tarifelor RCA în urmă cu un an, proiectul fiind înaintat Ministerului de Finanțe în luna februarie 2022.

„În urma analizelor realizate cu privire la evoluţia pieţei RCA şi la impactul unor tendinţe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă. Pentru protejarea consumatorilor şi pentru stabilitatea pieţelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative şi de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României şi cu alte autorităţi ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populaţiei în faţa tendinţelor inflaţioniste sau speculative”, a transmis, într-un comunicat de presă, Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Tarifele RCA, majorate substanțial

ASF a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA, majorate substanțial față de anul trecut, de la 1.286 lei pentru un autoturism cu capacitate egală sau mai mică de 1.200 mc, la 1.822 lei.

Conform tabelului de mai jos, asigurarea RCA pe un an pornește de la tariful minim de 1.822 de lei în cazul asiguraților cu vârstă mai mică de 30 de ani, dacă aceștia au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi, dar ajunge la 4.709 lei dacă automobilul are peste 2.500 cmc.

image

Spre comparație, în februarie 2022, tarifele se încadrau între 1.286 lei și 3.551 lei.

Pentru cei cu vârste între 31 și 40 de ani, asigurarea RCA variază de la 1.114 lei la 2.832 lei, iar pentru cei din categoria 41-50 ani variază de la 1.076 lei la 2.912 lei.

În cazul automobilelor electrice, prețul este mai mare pentru toate cele trei categorii de mai sus dacă ne raportăm la mașinile cu motoare cu ardere internă care au o capacitate cilindrică mai mică de 2.000 de centimetri cubi.

În cazul persoanelor juridice, cel mai mare preț al poliței obligatorii va fi plătit de posesorii mașinilor electrice, acolo unde tariful de referință este de 2.736 lei.

Pentru șoferii cu vârstade peste 60 de ani, tarifele de referință RCA pleacă de la 1.036 de lei și ajung la 2.767 de lei, consemnând de asemenea o scumpire în comparație cu februarie 2022, când o asigurare obligatorie auto costa între 796 de lei și 2.482 de lei.

În cazul unui automobil electric, tariful este la această vârstă de 1.440 de lei, mai mare decât pentru mașinile care au capacitatea cilindrică de sub 2.000 de centimetri cubi.

Dacă în februarie 2022 tarifele pentru persoanele juridice plecau de la 1.383 de lei și ajungeau la 1.483 de lei, în februarie 2023 costurile diferă, în funcție de capacitatea cilindrică a automobilului, de la 1.755 de lei la 1.895 de lei.

Cel mai mult va plăti o persoană juridică însă dacă se decide să achiziționeze o mașină electrică, pentru care tariful de referință este de 2.736 de lei, cel mai mare la această categorie de asigurați.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite