ASF, despre scumpirea RCA: Cerem asigurătorilor să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate

0
Publicat:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cere firmelor de asigurări să nu facă speculații și să nu impună tarife exagerate la RCA, ca urmare a publicării tarifelor de referință.

Un bărbat ține cu mâna o poliță RCA deasupra volanului, alături de mai multe bancnote
ASF cere firmelor de asigurări să nu facă speculații privind prețurile polițelor RCA

“Este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA.

Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice. Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice.

Pentru exemplificare, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%. Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie - între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani.”, a declarat Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

Anterior, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, precizase că pentru o așezare a prețurilor polițelor RCA ar fi nevoie de mai multe companii de asigurări pe piață.

Piața de asigurări trebuie să se diversifice. Dacă avem preţuri crescute pe o piaţă este pentru că sunt prea puţini jucători şi nu face bine clientului, sau consumatorulu. Dacă avem mai multe companii de asigurări pe piață, competiția își spune cuvântul și duce la scăderea prețurilor”, a spus ministrul Finanțelor.

Tarifele RCA, majorate substanțial

ASF a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA, majorate substanțial față de anul trecut, de la 1.286 lei pentru un autoturism cu capacitate egală sau mai mică de 1.200 mc, la 1.822 lei.

Conform tabelului de mai jos, asigurarea RCA pe un an pornește de la tariful minim de 1.822 de lei în cazul asiguraților cu vârstă mai mică de 30 de ani, dacă aceștia au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi, dar ajunge la 4.709 lei dacă automobilul are peste 2.500 cmc.

image

Spre comparație, în februarie 2022, tarifele se încadrau între 1.286 lei și 3.551 lei.

Pentru cei cu vârste între 31 și 40 de ani, asigurarea RCA variază de la 1.114 lei la 2.832 lei, iar pentru cei din categoria 41-50 ani variază de la 1.076 lei la 2.912 lei.

În cazul automobilelor electrice, prețul este mai mare pentru toate cele trei categorii de mai sus dacă ne raportăm la mașinile cu motoare cu ardere internă care au o capacitate cilindrică mai mică de 2.000 de centimetri cubi.

În cazul persoanelor juridice, cel mai mare preț al poliței obligatorii va fi plătit de posesorii mașinilor electrice, acolo unde tariful de referință este de 2.736 lei.

Pentru șoferii cu vârstade peste 60 de ani, tarifele de referință RCA pleacă de la 1.036 de lei și ajung la 2.767 de lei, consemnând de asemenea o scumpire în comparație cu februarie 2022, când o asigurare obligatorie auto costa între 796 de lei și 2.482 de lei.

În cazul unui automobil electric, tariful este la această vârstă de 1.440 de lei, mai mare decât pentru mașinile care au capacitatea cilindrică de sub 2.000 de centimetri cubi.

Dacă în februarie 2022 tarifele pentru persoanele juridice plecau de la 1.383 de lei și ajungeau la 1.483 de lei, în februarie 2023 costurile diferă, în funcție de capacitatea cilindrică a automobilului, de la 1.755 de lei la 1.895 de lei.

Cel mai mult va plăti o persoană juridică însă dacă se decide să achiziționeze o mașină electrică, pentru care tariful de referință este de 2.736 de lei, cel mai mare la această categorie de asigurați.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite