Preţurile petrolului au crescut pentru a doua zi consecutiv

0
0

Preţurile petrolului au crescut miercuri pentru a doua zi consecutiv, cu peste 3 dolari pe baril, revenindu-şi după pierderile recente, deoarece dolarul american şi-a atenuat câştigurile, transmite Reuters.

Preţurile petrolului au crescut miercuri cu peste 3 dolari pe baril, Foto: Shutterstock
Preţurile petrolului au crescut miercuri cu peste 3 dolari pe baril, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, în acelaşi timp, cifrele referitoare la stocurile de combustibil din SUA au arătat scăderi peste aşteptări şi o redresare a cererii consumatorilor.

Astfel, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 3,05 dolari, sau 3,5%, la 89,32 dolari pe baril. De asemenea, contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 3,65 dolari, sau cu 4,7%, până la 82,15 dolari pe baril, informează News.ro.

Analiştii susţin că preţurile petrolului, în scădere cu peste 22% în trimestrul al treilea, ar putea să atinge plafonul minim, deoarece cererea chineză arată semne de revenire şi vânzările de rezerve strategice din SUA se încheie.

,,Cred că atingem nivelul minim, dar preţurile vor continua să fie excepţional de volatile iar banii speculativi ar putea continua să evite uşor această piaţă”, a declarat Rebecca Babin, trader senior de energie la CIBC Private Wealth US.

Cifrele referitoare la stocurile din SUA au arătat că cererea consumatorilor a revenit, deşi furnizarea de produse de rafinare a rămas cu 3% mai scăzută în ultimele patru săptămâni decât în ​​aceeaşi perioadă a anului trecut.

Stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 215.000 de barili în cea mai recentă săptămână, în timp ce stocurile de benzină au scăzut cu 2,4 milioane de barili şi cele de distilate cu 2,9 milioane de barili, deoarece activitatea de rafinare s-a redus în urma mai multor întreruperi.

Dolarul a atins miercuri un nou vârf al ultimelor două decenii faţă de un coş de valute, înainte de a se retrage. Un dolar puternic reduce cererea de petrol, făcându-l mai scump pentru cumpărătorii care folosesc alte valute. În primele ore ale după-amiezii din SUA, indicele dolarului a scăzut cu 0,9%.

CE anunţă o posibilă plafonare a preţului petrolului rusesc

Comisia Europeană a propus miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de şapte miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice, a anunţat Ursula von der Leyen.

În plus, pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor din UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat, a spus ea.

Noile măsuri mai trebuie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE pentru a fi adoptate.

Prețurile petrolului au scăzut, luni, cu doi dolari pe baril, ajungând la minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului. Contractele futures pe țițeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut, la începutul săptămânii, cu 2,09 dolari, sau 2,4%, până la 84,06 dolari pe baril, coborând sub nivelurile atinse la 14 ianuarie, iar preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 2,06 dolari, sau 2,3%, până la 76,71 dolari, cel mai scăzut nivel din 6 ianuarie.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite