Preţurile la gaze au scăzut considerabil pe fondul informaţiilor că mai multe cargouri cu GNL din SUA se îndreaptă spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut, joi, cu peste 20%, după ce creşterea explozivă a cotaţiilor în acest an a atras o flotilă de nave încărcate cu gaze lichefiate din SUA, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului şi până în prezent preţurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, după ce Rusia a limitat livrările tocmai într-un moment în care economiile europene ieşeau din pandemie. 

În prezent, preţurile la gaze în Europa sunt de 13 ori mai mari decât în SUA şi de asemenea vânzătorii pot obţine preţuri mai mari în Europa decât în Asia, informează Agerpres.

Conform datelor consultate de Bloomberg, cel puţin 10 nave încărcate cu gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa. De asemenea, alte 20 de nave par să traverseze Atlanticul chiar dacă nu au declarat încă destinaţia lor finală. 

Cargourile cu gaze lichefiate din SUA vor compensa pentru reducerea livrărilor din Rusia, principalul furnizor al Europei. 

Preţurile au scăzut şi pe fondul prognozelor meteo conform cărora temperaturile în Europa de Nord-Vest vor creşte peste normalul acestei perioade pe parcursul săptămânii următoare.

În aceste condiţii, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a scăzut joi cu 22%, până la 135,03 euro pentru un Megawatt-oră, anulând creşterile înregistrate pe parcursul acestei săptămâni. 

În prezent, terminalele de export de gaze lichefiate din SUA operează la capacitate maximă, ceea ce va permite acoperirea deficitului de aprovizionare cu gaze al Europei, în condiţiile în care Rusia şi-a semnalat intenţia de a menţine livrările la un nivel limitat în luna ianuarie.

Tot joi, la conferinţa sa de presă tradiţională de sfârşit de an, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat că este nedrept ca Moscova să fie învinuită de preţurile-record la gaze naturale din Europa, în condiţiile în care Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile în privinţa livrărilor, transmite Reuters.

Putin a insistat că gigantul rus Gazprom a trebuit să-şi îndeplinească obligaţiile în conformitate cu prevederile acordurilor pe termen lung înainte de a livra gaze către pieţele spot, iar ţările care au încheiat contracte pe termen lung - cum este cazul Germaniei - se bucură în prezent de preţuri mult mai scăzute, ba chiar pot revinde gaze în profit către vecinii lor.

Europa şi-a creat propriile probleme ale gazelor şi ar trebui să şi le rezolve singură, a insistat Putin, adăugând că bănuieşte că o parte din gazele ruseşti transportate în Germania a fost revândută în cele din urmă Ucrainei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite