Prețurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Tarifele lui Trump sporesc incertitudinea globală
0Prețurile globale ale alimentelor au crescut în aprilie la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, semn că incertitudinea creată de tarifele lui Trump începe să afecteze comerțul.

Un indice al Națiunilor Unite care urmărește costurile materiilor prime alimentare a crescut la 128,3, o creștere de 1% față de luna precedentă, atingând nivelurile înregistrate ultima dată în martie 2023. Deși este nevoie de timp pentru ca impactul să se resimtă și în supermarketuri, iar indicatorul rămâne mult sub vârful din 2022, această mișcare sugerează posibilitatea unei creșteri a prețurilor alimentelor după o perioadă în care inflația alimentelor s-a redus, scrie Bloomberg.
„Fluctuațiile valutare au influențat mișcările prețurilor pe piețele mondiale, în timp ce ajustările politicilor tarifare au sporit incertitudinea pieței”, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Între timp, creșterile prețurilor la cereale, carne și lactate au împins, de asemenea, indicele în sus.
Creşterea din luna aprilie s-a datorat în primul rând avansului preţurilor la carne, care au înregistrat un avans de 3,2%, urmate de preţurile produselor lactate care au crescut cu 2,4% şi preţurile la cereale care au crescut cu 1,2%.
Pe de altă parte, preţurile la zahăr au scăzut cu 3,5% în luna aprilie comparativ cu luna martie, în principal din cauza îngrijorărilor cu privire la contextul economic mondial şi impactul său potenţial asupra cererii de zahăr din partea sectoarelor băuturilor şi procesării alimentelor. De asemenea, preţurile la uleiuri vegetale au scăzut cu 2,3%.
Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit uşor în scădere estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 până la 4,848 miliarde de tone, chiar dacă producţia mondială de orez în 2024/25 este aşteptată să înregistreze un avans de 1,5% până la un nivel record de 543,6 milioane de tone.
Volatilitatea prețurilor bunurilor agricole, provenită din măsuri precum tarifele impuse de președintele Donald Trump și represaliile ulterioare din partea partenerilor comerciali, fusese semnalată la începutul acestui an. În ciuda unei pauze de 90 de zile a unor taxe, piețele globale au fost afectate de această politică în mod repetat din ultimele săptămâni.