Primele 100 de zile de „furtună” ale lui Trump. Președintele a răsturnat ordinea mondială și și-a bulversat propria țară
0De la preluarea mandatului la 20 ianuarie 2025, Donald Trump a promulgat schimbări radicale în privința politicii interne și externe a SUA. El a răsturnat ordinea economică mondială cu tarife, a redus guvernul federal cu reduceri de locuri de muncă și eliminat programele de diversitate în sectorul public și privat.

Trump a lansat un război tarifar global fără precedent și a redus drastic ajutorul extern al SUA. De asemenea, a vorbit despre anexarea Groenlandei, recucerirea Canalului Panama și transformarea Canadei în cel de-al 51-lea stat al SUA.
Președintele SUA a sistat finanțarea mai multor universități, a redus drepturile transsexualilor și a eliminat programele de diversitate, echitate și incluziune (DEI) în cadrul guvernului federal și al contractorilor federali. Acest lucru a avut un efect de antrenare în întreaga societate americană, potrivit Reuters.
Săptămâna aceasta, Trump intenționează să călătorească în Michigan pentru un miting de comemorare a celor 100 de zile. Casa Albă dorește să evidențieze viziunea sa economică, expulzarea imigranților fără acte, modificările aduse politicii externe și activitatea Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală al miliardarului Elon Musk „de a curăța birocrația federală”.
Expert: Trump a călcat în picioare drepturile cetățenilor
În timp ce oficialii lui Trump laudă viteza și amploarea eforturilor sale de a remodela societatea americană, criticii spun că „Trump a călcat în picioare drepturile cetățenilor și a alienat aliații”.
„Asistăm la o perturbare uriașă a afacerilor mondiale”, a declarat Dennis Ross, fost negociator pentru Orientul Mijlociu în administrații democrate și republicane, pentru Reuters.
Mulți experți consideră că, deși unele dintre daunele deja produse pot fi de lungă durată, situația nu este ireparabilă dacă Trump își moderează abordarea. Acesta a dat deja înapoi cu privire la unele aspecte, inclusiv calendarul și severitatea tarifelor sale.
Cu toate acestea, ei cred că există puține șanse ca Trump să își schimbe radical atitudinea și se așteaptă ca multe țări să facă schimbări durabile în relațiile lor cu SUA.
Casa Albă respinge ideea că Trump a afectat credibilitatea SUA
În Coreea de Sud, dezbaterea privind dezvoltarea propriului arsenal nuclear s-a intensificat. Și există speculații că deteriorarea relațiilor ar putea determina partenerii americani să se apropie de China, cel puțin din punct de vedere economic.
Cu toate acestea, Casa Albă respinge ideea că Trump a afectat credibilitatea SUA, invocând în schimb necesitatea de a aduce ordine după ceea ce numește „conducerea ineficientă” a fostului președinte Joe Biden pe scena mondială.
„Președintele Trump ia măsuri rapide pentru a răspunde provocărilor, aducând Ucraina și Rusia la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului, oprind fluxul de fentanil și protejând lucrătorii americani prin responsabilizarea Chinei și readucerea Iranului la masa negocierilor prin presiune maximă”, a declarat Brian Hughes, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, într-o declarație.
Potrivit publicației citate, mai mult de jumătate dintre americani, inclusiv unul din cinci republicani, consideră că Trump este „prea aliniat” cu Rusia, iar publicul american nu este entuziasmat de agenda expansionistă prezentată de acesta, potrivit unui sondaj Reuters.