Preţuri nejustificat de mari în Titan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
65.000 de euro costă un apartament cu două camere în zona IOR
65.000 de euro costă un apartament cu două camere în zona IOR

Deşi valorile locuinţelor din zonă au scăzut în ultimii ani,clienţii potenţiali încă amână decizia de achiziţie.

Dacă în perioada boomului imobiliar, preţul unui apartament cu două camere, situat în acest cartier, ajungea chiar şi la 100.000 de euro, anul 2009 a adus scăderi semnificative. Astfel, multe proprietăţi de acest tip au ajuns să fie tranzacţionate chiar şi la jumătate din preţul respectiv.

Pe de altă parte, aşa cum declară Florin Dragomirescu, consultant imobiliar independent, zona tranzacţiilor este una destul de afectată. Dacă în 2008 se vindeau 15-20 de locuinţe lunar, în ultimele patru luni ale anului trecut s-a ajuns la o medie lunară de una-două unităţi locative vândute.

Un apartament cu două camere şi suprafaţa de 56 de metri pătraţi, aflat în vecinătatea parcului IOR, cu îmbunătăţiri, are un preţ de strigare, pe un site de specialitate, de 65.000 de euro. Contactând proprietarul, am aflat însă că preţul poate fi negociat, obţinând din start un discount de 10%.

Tot lângă parc, o garsonieră complet utilată şi mobilată, cu suprafaţa de 32 de metri pătraţi, cu balcon închis, aflată la ultimul etaj al unui bloc de zece niveluri, se vinde cu 37.000 de euro, dar şi în acest caz, la achitarea cash, valoarea de tranzacţionare poate fi semnificativ mai mică.

Care este preţul „corect"?

Marin Enache, interesat să achiziţioneze un apartament pentru copiii săi, are 50 de ani, s-a născut şi a locuit dintotdeauna în Titan. Lucrează ca şofer şi, prin prisma meseriei, a avut o cazia să călătorească destul de mult prin Europa. „Mai citesc uneori anunţurile de vânzare din ziare şi sunt uimit de fiecare dată pentru că nu pot înţelege cum este posbil ca, într-un cartier cu drumuri proaste, zeci de blocuri vechi, cu locuinţe mici şi murdare, să ceri chiar şi 100.000 de euro pentru un apartament", spune Enache.

El adaugă că, în cartiere periferice din oraşe mari ale Europei pe care le-a vizitat, unde infrastructura este net superioară, iar standardul de viaţă mult mai ridicat, preţurile sunt chiar mai mici sau cel mult egale, lucru care, în opinia sa, reprezintă un adevărat paradox.

Sursa noastră mai spune că, deşi preţurile au scăzut, acestea, după părerea potenţialilor cumpărători, sunt încă departe de valorile reale, care ar trebui să fie cu 20-30% mai mici decât cele din prezent. În acelaşi timp, Alexandra F., o tânără care locuieşte, de asemenea, în cartierul Titan, ne-a spus că, dacă în urmă cu doi ani se afla în căutarea unui apartament cu două camere în această zonă, pentru a locui aproape de părinţi, a renunţat la idee din cauza faptului că „aici nu s-a îmbunătăţit nimic".

E drept, spu­ne sursa noastră, că au apărut multe supermarketuri şi ansambluri rezidenţiale noi, însă, per ansamblu, „cartierul are o imagine caracterizată prin mizerie, multe gropi, câini vagabonzi şi golani", elemente care nu încântă pe nimeni.

„Mi se pare total deplasat să plătesc peste 100.000 de euro pentru un apartament aici, chiar dacă el ar fi nou şi luxos, în condiţiile în care viaţa mea nu se defăşoară doar între pereţii locuinţei respective, ci şi pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport în comun sau în piaţă".

Astfel, concluzionează tânăra, luxul şi confortul promise de dezvoltatori se pot găsi, poate, doar în intimitatea clădirii unde ai locuinţa, în timp ce copilul tău este supus aceloraşi riscuri când merge la şcoală.

Ofertă diversificată, cerere scăzută

Cartierul Titan este unul destul de bogat în ansambluri rezidenţiale noi, aflate, în prezent, în diverse stadii de dezvoltare. Răsărit de Soare, Edenia, Vivenda, Citadella Titan se numără printre complexurile de aici. Dintre proiectele rezidenţiale noi, câteva dintre ele se apropie de finalizare.

Spre exemplu, blocul numărul doi din ansamblul Vivenda, dezvoltat de Hercesa, cu un total de 400 de unităţi locative, urmează să fie dat în folosinţă în luna martie a acestui an, în timp ce clădirea numărul trei va fi finalizată, potrivit reprezentţilor dezvoltatorului, în luna mai.

Aceleaşi surse ne-au spus că, de la demararea proiectului, în 2008, şi până în prezent au fost contractate 85% dintre locuinţele disponibile şi, în funcţie de evoluţia pieţei, este de aşteptat ca restul de 15% să fie vândute pe parcursul acestui an. Preţurile, în cazul acestui ansamblu, pornesc de la 110.000 de euro, fără TVA, pentru un apartament cu două camere. Această sumă include şi anexele, respectiv boxă la subsol şi un loc de parcare.

„Apartamentele noi s-au vândut într-un ritm alert în perioada 2007-2008, atunci când accesul la creditare era unul facil sau erau multe persoane care dispuneau de lichidităţi", afirmă Florin Dragomirescu. Specialistul mai spune că aproape toţi dezvoltatorii au vândut locuinţe în acea perioadă, „iar cine susţine că vinde bine şi astăzi, sigur minte".

Cererea în Titan, ca şi în celelalte cartiere ale Capitalei, este aproape inexistentă şi este de aşteptat ca o serie de dezvoltatori, care până acum nu au livrat decât 20-30% din unităţile locative programate, să ajungă în situaţia dificilă de a nu putea finaliza la timp proiectele sau chiar deloc.

Chiriile sunt încă mari

Fotografii de Lucian Muntean

Un apartament cu trei camere, aproape de staţia de metrou, cu suprafaţa de 75 de metri pătraţi, complet renovat şi mobilat, se poate închiria cu 350 de euro pe lună şi, aşa cum precizează proprietarul, „valoarea chiriei poate fi mai mică, în cazul în care o persoană doreşte să închirieze locuinţa pe termen lung". Acelaşi proprietar ne-a mai spus că apartamentul în cauză era închiriat, în urmă cu un an sau doi, cu 400 de euro pe lună, preţ fix.

Pe de altă parte, pentru un apartament cu două camere, cu îmbunătăţiri şi bucătăria complet mobilată şi utilată, proprietarul cere 300 de euro pe lună, dar am aflat că putem plăti 250 de euro lunar, dacă încheiem un contract pentru o perioadă de minimum trei ani.

„Consider că preţurile chiriilor din Titan sunt încă mari şi nu înţeleg strategia proprietarilor sau a agenţiilor imobiliare, care, în loc să adopte un preţ şi o poziţie realiste, adaptate noilor condiţii din piaţă, preferă, în continuare, să ţină preţurile ridicate, chiar dacă oferă unele discounturi", este de părere Daniel Manole, un tânăr bucureştean aflat în căutarea unei locuinţe de închiriat în respectivul cartier.

Cum a evoluat zona

Titan este un cartier situat în sectorul 3 al Bucureştiului, în zona de sud-est a Capitalei. Are un centru comercial, Titan Mall, situat la staţia de metrou ce poartă acelaşi nume. Tot aici este situat ştrandul Titan, un centru de agrement pentru locuitorii zonei şi mai noul hyper-market Auchan, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918. Deşi este un cartier situat la periferia Bucureştiului, el s-a dezvoltat destul de mult de-a lungul istoriei sale, având ca avantaj potenţialul economic pe care îl aduce platforma industrială.

Pe de altă parte, datorită terenului înălţat ce oferă o bună protecţie împotriva inundaţiilor, dar şi a „autostrăzii soarelui", el cunoaşte o continuă dezvoltare şi în domeniul imobiliare.

Cartierul s-a format în perioada cuprinsă între 1965 şi 1984, interval care a reprezentat un adevărat boom imobiliar la nivelul întregului oraş. La vremea respectivă, primele blocuri apărute, aşa cum se pot vedea şi azi, erau din beton, ridicate în grabă, cu finisaje proaste şi camere mici.

Înainte de anii '70, cartierul Titan nu era mărginit de un parc amenajat, ci de o zonă mlăştinoasă cu stuf şi noroaie. Apoi, la începutul anilor '70, s-au construit blocuri de patru etaje prin jurul staţiei de metrou de acum, dar şi blocurile înalte de opt etaje. Cât priveşte magazinul Titan, reprezentativ pentru acest cartier, el a fost construit între anii 1985-1989.

Acces: Titan este primul cartier din Capitală, din punct de vedere al accesului dinspre autostrada Soarelui.

Tipuri de locuinţe: garsoniere, apartamente cu două, trei şi patru camere, case şi vile, blocuri construite între 1965-2010.

Centre comerciale: Auchan, Iris Shopping Center, Complex Alba, Mega Image, pieţe etc.

Transport: troleibuze, autobuz, metrou şi tramvai.

Unităţi de învăţământ: grădiniţe, şcoli generale, licee, instituţii de învăţământ superior.

Sănătate: spitale, cabinete şi clinici medicale private.

Fotografii de Lucian Muntean
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite