Preţul ignoranţei: cât de bine au trăit băncile din comisioanele clienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INFOGRAFIE venituri banci comisioane

Ştiai că poţi pierde chiar şi şapte lei dintr-o sută dacă retragi bani de la bancomatul altei bănci decât cea care ţi-a emis cardul? Dar că primele două mari bănci din sistem obţin 20-30% din venituri inclusiv din neştiinţa ta?

“Băncile trăiesc din comisioane” – este marele mit care a circulat în media şi opinia publică românească, o teză care a născut şi mai multă antipatie în relaţia clienţilor cu instituţiile de credit, scrie Adevărul Financiar. Această frustrare s-a accentuat mai ales în ultimii ani, cei ai crizei, când dificultatea rambursării împrumuturilor a crescut simţitor.

Lucrul acesta era evident dacă ne uităm spre evoluţia ratei creditelor neperformante din sistemul bancar local, care au atins un maxim de 23%, pentru ca apoi să scadă anul trecut la 14%. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, spunea că dacă se păstrează ritmul de scădere de anul trecut al creditelor neperformante, acestea ar putea ajunge la 10% din soldul creditelor anul acesta. În momentul de faţă, 75% din creditele neperformante sunt generate de persoane juridice.

Dacă ne luăm după pierderile pe care sistemul bancar din România le-a suferit în anul trecut, un miliard de euro (pierderile din ultimii şase ani se ridică la 1,6 miliarde de euro), am putea crede că băncile din România au dus-o cu adevărat rău. În realitate, însă, sistemul bancar a revenit la normal prin scoaterea la suprafaţă a creditelor neperformante. Altfel, spus, pierderea nu a fost generată anul trecut, ci doar marcată astfel în bilanţurile contabile.

Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite