Prețul aurului a explodat din cauza taxelor lui Trump: cotația a depășit 3.000 de dolari. Cât costă gramul de aur în România
0Prețul aurului a explodat pe fondul taxelor vamale anunţate de preşedintele Donald Trump: cotația a depășit pragul psihologic de 3.000 de dolari uncia, iar în România prețurile au crescut cu peste 5 lei pe gram într-o singură zi.

Cotaţia aurului a trecut vineri pentru prima dată, de pragul psihologic de 3.000 de dolari, pe măsură ce tensiunile geopolitice au crescut cererea de active sigure, iar traderii analizează indiciile privind direcţia politicii monetare a Rezervei Federale a SUA (Fed), transmite Reuters.
Vineri spre prânz, uncia de aur înregistra un avans de 0,4%, la 3.000,39 dolari, acesta fiind al 13-lea nivel ridicat record până acum în 2025. În acest an, cotaţia aurului a crescut cu peste 14%, după un avans solid, de 27%, în 2024.
„Pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice, a majorării taxelor vamale şi a sporirii incertitudinilor pe pieţele financiare, investitorii caută stabilitate şi o găsesc în aur. În condiţiile în care cotaţia aurului depăşeşte pragul de 3.000 de dolari, presiunile pe termen scurt asupra preţului cresc", a apreciat Alexander Zumpfe, trader de metale preţioase la Heraeus Metals Germany.
Taxele lui Trump au avut un rol important în creșteterea prețurilor
Taxele vamale anunţate de preşedintele Donald Trump au avut un rol important în majorarea cererii de aur. Războiul comercial global, care a provocat turbulenţe pe pieţele financiare şi a sporit temerile privind recesiunea, a escaladat. Preşedintele american Donald Trump a ameninţat joi că va impune taxe vamale de 200% asupra vinului şi altor băuturi alcoolice importate de SUA din ţările UE, dacă blocul comunitar nu renunţă la taxele vamale pe care a anunţat că le va percepe pentru whisky. Anunţul vine după ce Comisia Europeană a informat, miercuri, că UE va impune taxe vamale asupra unor importuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro începând din aprilie, ca represalii după ce Statele Unite au instituit taxe vamale generale asupra importurilor de oţel şi aluminiu. Pe o lungă listă cu produse americane ce urmează să fie astfel taxate se regăseşte şi whisky-ul.
Analiştii avertizează că escaladarea tensiunilor comerciale globale riscă să afecteze creşterea economiei mondiale şi deja au efecte negative asupra activităţii economice, din cauza incertitudinilor ridicate cu care se confruntă companiile, consumatorii şi investitorii.
De asemenea, analiştii urmăresc cu atenţie declaraţiile oficialilor Rezervei Federale a SUA. La viitoarea şedinţă de politică monetară, din 19 martie, Fed ar urma să menţină dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, după ce din septembrie 2024 a redus dobânda cu 100 de puncte de bază. Pieţele financiare se aşteaptă în iunie la o reducere a dobânzii.
„Decizia Fed de săptămâna viitoare, alături de indiciile preşedintelui Fed, Jerome Powell, ar urma să dicteze dacă uncia de aur rămâne peste sau sub pragul de 3.000 de dolari", susţine Han Tan, analist la Exinity Group.
„Ne menţinem previziunile de creştere, uncia de aur urmând să ajungă la nivelul record de 3.050 dolari în 2025", au anunţat analiştii de la ANZ.
Cât de mult se va scumpi gramul de aur în acest an
Aurul a fost considerat dintotdeauna un activ de refugiu, fiind preferat de oameni ca investiţie sigură, neafectată de inflaţie sau de vicisitudinile economice, care poate fi cumpărată şi vândută cu uşurinţă.
Aurul a fost timp de secole una dintre cele mai căutate mărfuri, iar în perioada modernă a devenit o componentă foarte populară a portofoliilor de investiții. Activ preferat pentru protecția împotriva riscurilor economice, aurul a oferit de-a lungul timpului randamente atractive pe termen lung, apreciindu-se cu aproximativ 8% pe an, în ultimele două decenii. De la sfârșitul anului 2023, metalul prețios a cunoscut o creștere puternică, atingând constant noi maxime istorice, iar în 2024 a fost unul dintre cele mai performante active.
Potrivit estimărilor gigantului bancar american JP Morgan, prețul aurului va ajunge la 2.900 - 3.000 de dolari uncia (o uncie are 28,45 grame, ceea ce înseamnă că prețul unui gram de aur poate ajunge la 105,45 dolari, respectiv 504 lei) până la jumătatea anului 2025 și la 3.100 - 3.200 de dolari (circa 530 de lei/gram la un curs mediu de 4,7 lei/dolar) până la sfârșitul anului.
Pe lângă aur, J.P. Morgan preconizează creșteri și pentru alte metale prețioase: Argintul ar putea ajunge la 38 de dolari per uncie, față de nivelul actual de 31 de dolari și se estimează că platina va atinge valoarea de 1.200 de dolari per uncie, în creștere de la 960 de dolari.
Cât costă un gram de aur în România
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu aproape 5,5 lei, până la o cotaţie de 439.0006 lei, de la 433.5050 lei, cât anunţase joi Banca Naţională a României (BNR), și aproape 6 lei în plus față de cotația de miercuri de 427.5571 lei.
Pragul psihologic de 400 de lei a fost depășit la 21 octombrie 2024, când prețul a ajuns la 403 lei pe gram, cea mai mică valoare din ultima perioadă a fost înregistrată la data de 8 august 2024, când aurul era 350.7813 le.
În ultimul an, prețul aurului a stabilit constant noi recorduri. 2024 a început cu cel mai mare preț din istorie, de 2.050 de dolari pe uncie, iar în fiecare lună a atins un nou maxim. Piețele au manifestat un interes continuu față de investițiile în acest metal prețios, fapt ce a dus la creșterea constantă a prețului din luna martie până în prezent. Prețul curent pe piețele mondiale este de aproximativ 2.660 de dolari pe uncie, o creștere de peste 28% în aproape nouă luni. Statisticile prevăd ca anul să se încheie cu un nou record.
