Președintele Băncii Mondiale anunță decizia de a demisiona

0
Publicat:

David Malpas a ocupat această funcție de peste patru ani. 

Președintele Băncii Mondiale, David Malpas. Foto: EPA-EFE
Președintele Băncii Mondiale, David Malpas. Foto: EPA-EFE

Președintele Băncii Mondiale (BM), David Malpas, și-a anunțat decizia de a-și părăsi postul până pe 30 iunie, se precizează într-o declarație scrisă, emisă miercuri de serviciul de presă al BM.

Președintele BM, David Malpas, a informat astăzi Consiliul de Administrație cu privire la intenția sa de a-și părăsi postul până la sfârșitul anului fiscal [actual] al BM, care se va încheia pe 30 iunie, după mai bine de patru ani de serviciu”, se arată în text.

A fost o mare onoare pentru mine să servesc ca președinte al principalei instituții de dezvoltare din lume alături de atât de mulți oameni talentați și remarcabili”, a spus Malpas. „Într-un moment în care țările în curs de dezvoltare se confruntă cu crize fără precedent, sunt mândru că Banca Mondială le răspunde rapid, cu o mare amploare, inovație și impact. Ultimii patru ani au fost unii dintre cei mai importanți ani ai carierei mele. După ce am obținut un succes semnificativ și după multă deliberare, am decis să accept noi provocări."

În septembrie anul trecut, din cauza declarațiilor sale despre climă, șeful BM a fost aspru criticat de activiștii de mediu și a fost chemat să-și părăsească postul. Apoi a spus că nu are în vedere posibilitatea de a demisiona și nici acţionarii instituţiei financiare nu i-au cerut să facă un astfel de pas. În septembrie, portalul de informații Axios a transmis că SUA, care este principalul acționar al băncii, ia în calcul să-l înlăture pe Malpas din funcția sa în legătură cu declarațiile sale referitoare la schimbările climatice.

Malpas a preluat funcția de președinte al Băncii Mondiale în 2019, când Donald Trump era președintele SUA. De asemenea, anterior el a ocupat funcția de consilier al republicanului și a fost secretar adjunct al Trezoreriei fiind șeful departamentului pentru Afaceri Internaționale. Mandatul lui Malpas expiă abia în 2024.

Despre procesul de alegere a unui nou președinte al BM

Acum Banca Mondială trebuie să anunțe datele la care țările pot depune propuneri de candidați pentru președinția organizației. După încheierea perioadei de nominalizare, consiliul de administrație întocmește o listă scurtă de, de regulă, trei candidați. Aceștia sunt intervievați de directorii executivi înainte de alegerea președintelui, care este ales pentru un mandat de cinci ani. Banca trebuie să anunțe și cine va acționa ca director interimar al acesteia. În 2019, Malpas a fost singurul candidat pentru această funcție. Predecesorul său, Jim Yong Kim, a fost președinte al organizației timp de peste șase ani în total.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a mulțumit miercuri, într-o declarație scrisă, șefului Băncii Mondiale pentru munca depusă și a anunțat că Statele Unite își vor desemna candidatura pentru acest post în viitorul apropiat.

Banca Mondială a fost întotdeauna condusă de americani de când a fost fondată în 1944. Pe baza unui acord nerostit, americanilor li se atribuie de fapt primul post cel mai important în bancă și al doilea în Fondul Monetar Internațional (FMI), iar europenilor conducerea în FMI. Țările în curs de dezvoltare caută de mulți ani să obțină numirea unui candidat din Africa, America Latină, Asia sau Oceania.

Banca, cu sediul central la Washington, oferă împrumuturi pe termen lung întreprinderilor publice și private din întreaga lume, cu garanții de la guvernele lor, la rate scăzute ale dobânzii, precum și împrumuturi și granturi fără dobândă. Fondurile sunt direcționate către proiecte în domenii precum educația, sănătatea, administrația publică, infrastructura, dezvoltarea sectorului financiar și privat, agricultură, protecția mediului și managementul resurselor naturale. Proiectele pot fi cofinanțate de guverne, alte organizații internaționale, bănci comerciale, agenții de credit la export și investitori privați. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite