Banca Mondială avertizează asupra riscului global de recesiune

0
Publicat:

Banca Mondială este îngrijorată că "noi şocuri adverse" ar putea împinge economia globală în recesiune, în acest an, fiind vulnerabile în special ţările mici, transmite Bloomberg.

oscilații bursiere pe fondul unor nori negri care sugerează recesiunea
Banca Mondială avertizează asupra riscului de recesiune globală. Foto Shutterstock

Avertismentul este inclus în raportul bianual "Perspective economice globale" (Global Economic Prospects), care urmează să fie dat publicităţii marţi.

Chiar în absenţa unei alte crize, creşterea economiei mondiale în acest an "ar urma să încetinească semnificativ, reflectând, într-un mod sincronizat, înăsprirea politicii monetare pentru a contracara inflaţia ridicată, înrăutăţirea condiţiilor financiare şi perturbările continue provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia", se arată în raport.

Sunt necesare "eforturi urgente globale şi naţionale" pentru atenuarea riscurilor provocate de scăderea activităţii economice, şi de povara datoriilor cu care se confruntă pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare (EMDE), unde creşterea investiţiilor ar urma să rămână sub media din ultimele două decenii, a avertizat instituţia financiară cu sediul la Washington.

"Este esenţial ca autorităţile din ţările emergente şi în curs de dezvoltare să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează pe grupurile vulnerabile, că aşteptările inflaţioniste rămân bine ancorate şi că sistemul financiar continuă să fie rezilient", apreciază Banca Mondială.

Solicitări similare au fost făcute de către guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume, deoarece dobânzile sunt majorate în mod agresiv, pentru a atenua presiunile preţurilor, în timp ce guvernele sprijină companiile şi gospodăriile, ţinând sub control costurile cu energia.

FMI: Recesiunea se va instala în o treime din economia globală

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a început anul 2023 avertizând că lumea se confruntă "cu un an dificil, mai dificil decât anul pe care l-am lăsat în urmă".

O treime din economia mondială va fi în recesiune deoarece SUA, Uniunea Europeană (UE) şi China încetinesc simultan, a declarat şeful FMI, la 1 ianuarie.

Jumătate din Uniunea Europeană va intra în recesiune. China va încetini și mai mult anul acesta”, a spus Georgieva.

Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022 la nivelul sau sub creşterea globală”, a adăugat ea.

Mai mult decât atât, răspândirea rapidă a infecţiilor de Covid aşteptate acolo în lunile următoare ar putea să îi lovească şi mai mult economia în acest an şi să afecteze atât creşterea regională, cât şi globală, a spus Georgieva, care a călătorit în China în calitate de şefă a FMI la sfârşitul lunii trecute.

Ne așteaptă mai multă incertitudine, mai multe suprapuneri de crize. În loc să plângem pentru timpul pe care l-am avut, trebuie să ne punem centura și să acționăm mai agili”, a subliniat ea.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite