Premieră: profitul Google l-a depăşit pentru prima oară pe cel al Microsoft. Care au fost cele mai mari greşeli ale lui Bill Gates

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitul net obţinut de Google în ultimul trimestru l-a depăşit pentru prima dată pe cel consemnat de către Microsoft, ridicându-se la 4,21 miliarde de dolari pentru gigantul internetului faţă de cele 3,76 miliarde de dolari consemnaţi de către grupul software fondat de către Bill Gates.

În timp ce câştigul Google a urcat de la 3,52 de miliarde de dolari, consemnate în primele trei luni din 2015, la 4,21 miliarde, la Microsoft trendul a fost invers: profitul net scăzut de la 4,99 de dolari în acelaşi interval.

Acelaşi curs este observat şi în domeniul veniturile, însă la acest capitol Microsoft şi-a păstrat avansul în faţa Google. Astfel, veniturile Microsoft s-au situat la 20,53 miliarde de dolari, faţă de cele 20,26 de miliarde de dolari, la cât s-au ridicat consolidate ale Alphabet – grupul-mamă al Google.

Declinul calculatoarelor şi ascensiunea internetului

Totuşi, veniturile Alphabet au crescut consistent, de la 17,26 miliarde de dolari la 20,26 de miliarde, în vreme ce Microsoft a consemnat o scădere de la 21,73 miliarde de dolari la 20,53 miliarde.

Declinul Microsoft vine după ce calculatoarele au devenit mai puţin relevante pentru consumatori, iar aceştia le schimbă mai rar. Acelaşi lucru este evident şi în cazul Intel, producătorul celei mai mari părţi din procesoarele x86, „creierele“ PC-urilor. Intel a anunţat marţi că va concedia 12.000 de angajaţi, 11% din forţa sa de muncă la nivel global.

Unde a greşit Bill Gates

În schimb, ascensiunea Google se datorează internetului. De altfel, Brad Silverberg – fost vicepreşedinte senior la Microsoft între 1990 şi 1999, spune că Bill Gates a făcut două mari greşeli în fruntea Microsoft, potrivit Business Insider.

Prima a fost faptul că a ignorat prea mult lobby-ul făcut de competitorii care acuzau compania de practici anti-concurenţiale. Acest lucru a dus la procese deschise de către Departamentului de Justiţie şi Comisia Europeană din cauza introducerii browserului Internet Explorer în sistemul de operare Windows.

Într-o decizie din anul 2000, justiţia americană a stabilit că grupul Microsoft trebuie spart în două, o parte care să producă sistemul de operare Windows şi alta care să realizeze restul de produse software, inclusiv Internet Explorer, suita Office, portalul MSN şi furnizorul de servicii electronice Hotmail.

Microsoft a făcut apel, iar în anul 2001 a ajuns la un acord cu Departamentul de Justiţie, astfel că societatea a scăpat fără a fi spartă.

Nu a scăpat, însă, neamendată de către Comisia Europeană. În anul 2003, aceasta a ordonat Microsoft să ofere Windows fără Internet Explorer şi fără Windows Media Player, impunându-i să ofere producătorilor concurenţi de browsere şi playere acces egal la resursele sistemului de operare pentru a putea fi compatibile. În anul 2004, Microsoft a fost obligată să plătească o amendă de 497 de milioane de euro, iar în 2006 s-a mai adăugat o altă amendă, de 280 de milioane de euro, deoarece gigantul american nu pusese în practică prima decizie. Microsoft a făcut apel, dar a pierdut procesul în 2007.

În fine, în 2008, Comisia Europeană a aplicat o altă amendă Microsoft, de 899 de milioane de euro, tot din cauza neimplementării deciziei din 2004. Şi în acest caz Microsoft a atacat în justiţie, unde a pierdut în 2012, instanţa reducând însă amenda până la 860 de milioane de euro, din cauza unui calcul greşit.

Internetul, marele pericol ignorat

Tot de acelaşi capitol este legată şi a doua mare greşeală a lui Bill Gates, consideră Brad Silverberg. Mai exact, Gates a respins ideea că internetul ar fi vreun pericol pentru gigantul software. Deşi Microsoft câştigase „războiul browserelor“ prin practicile sale incorecte şi era un pionier în domeniul serviciilor web, Microsoft nu a ştiut să-şi organizeze aceste activităţi online.

Acest lucru a permis dezvoltarea puternică a Google, care abia se înfiinţase în 1998 şi s-a listat pe bursă în 2004. Deşi MSN Search exista încă din 1998, motorul de căutare Google a devenit sinonim cu căutarea de informaţii pe internet. Google s-a dezvoltat ulterior prin achiziţii şi dezvoltarea de noi produse oferite online, astfel că a devenit cea mai mare companie de profil şi a depăşit Microsoft la capitalizare şi profit.

Între timp, Bing – actualul motor de căutare al Microsoft – se află în continuare pe pierdere.

Bill Gates a condus Microsoft zeci de ani, mai întâi ca director general (1975-2000) şi apoi ca preşedinte al consiliului de administraţie până în 2014. În continuare Bill Gates este cel mai mare acţionar al Microsoft. Totuşi, potrivit lui Silverberg, Bill Gates a acţionat în acest fel pentru a proteja "imperiul" Windows, care era principala sursă de profit a colosului.

Şi totuşi…

Coşmarul îndurat de către Microsoft prin instanţe şi în faţa Comisiei Europene este acum repetat de către Google. Executivul european are două investigaţii deschise împotriva Google, una vizând faptul că motorul său de căutare favorizează în rezultatele afişate celelalte servicii ale Google, în dauna celor ale concurenţei. Al doilea proces îl constituie faptul că Google cere producătorilor de telefoane să instaleze o serie de aplicaţii ale sale în schimbul accesului la Play Store, magazinul său de aplicaţii.

Între cei care s-au plâns de practicile Google se află inclusiv…Microsoft.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite