Ponta: Creşterea preţului la energie este cel mai mare pericol pentru economia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea preţului la energie este cel mai mare pericol pentru economia românească, iar crearea unei pieţe energetice libere şi transparente, fără distrugerea industriei şi economiei, este una dintre marile provocări aflate acum pe masa Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta.

„Pericolul cel mai mare pentru economia noastră este creşterea preţului la energie şi, din acest punct de vedere, este obligatoriu să lucrăm împreună cu mediul economic şi să ţinem o agendă sustenabilă a liberalizării preţului energiei. Aceasta este una dintre cele mai dificile probleme pe care le avem acum pe masă: cum putem avea o piaţă cu adevărat liberă şi transparentă a energieie, fără să distrugem industria, economia, printr-o simplă creştere a preţului“', a spus Ponta, la un forum economic.

El a prezentat şi rezultate pozitive ale economiei, arătând că măsurile sociale pot fi susţinute de o economie performantă.

Guvernul a adoptat ieri o hotărâre prin care marii consumatori industriali vor fi scutiţi de achiziţia unei cote de certificate verzi. Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, anunţa ieri că 300 de companii ar putea beneficia de această schemă, dar că aceasta se va aplica doar după ce va fi primit acordul Comisiei Europene. Marile companii afectate de creşterea necontrolată a costurilor cu energia sunt Alro şi ArcelorMittal. Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie regenerabilă.

Liberalizarea preţului la gaze ar afecta 170.000 de firme

Anterior, Ponta a mai spus, referindu-se la liberalizarea preţului la gaze, că nu trebuie să ajungem la situaţia în care „operaţia a reuşit, pacientul a murit“.

Fondul Monetar Internaţional (FMI)a impus ca termen-limită sfârşitul acestui an pentru liberalizarea preţurilor la gazele naturale pentru industrie, dar autorităţile au anunţat că vor să facă liberalizarea încă din această vară.

Guvernul a adoptat ieri o un act normativ care obligă ca de la 1 iulie producătorii de gaze naturale să vândă o anumită cantitate pe bursele de profil. Furnizorii vor fi şi ei obligaţi, dar de la 1 ianuarie 2015.

Consumul de gaze naturale a scăzut foarte mult în ultimii ani, ANRE stabilind pentru luna mai o cotă de importuri de doar 5%.

Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) cerea zilele trecute prelungirea perioadei până la care să se facă dereglementarea până la finele lui 2015, organizaţia afirmând că nu există o serie de mecanisme legate de piaţa de gaze, precum o Piaţă de Echilibrare sau o Piaţă pentru Ziua Următoare, mecanisme care există deja pentru electricitate. Companiile din domeniul gazier se tem că după liberalizare, preţul producţiei interne va tinde spre cel de import, care oricum este mai mare decât preţul mediu european. Astfel, ar fi afectate peste 170.000 de firme.

Companiile care ar fi cele mai afectate sunt producătorii de îngrăşăminte Azomureş şi InterAgro şi producătorii de energie termică, precum Elcen.

România are o pondere de 30% a industriei în economie, în vreme ce media este de 16-18% în statele din vestul Europei.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/industrie-1" target="_blank">View the story "industrie" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite