Piața soluțiilor de iluminat crește rapid, impulsionată de reabilitările publice și scumpirea energiei

0
Publicat:

Piața soluțiilor de iluminat se află în plină expansiune în 2025, alimentată de dezvoltarea de construcții noi, valul de reabilitări publice finanțate prin PNRR și interesul mai mare al companiilor pentru optimizarea consumului de energie.

Iluminat public pe o stradă
Piața soluțiilor de iluminat crește rapid. Foto arhivă

La nivel public, ultima sesiune a Programului Iluminat Public 2024, încheiată pe 15 ianuarie 2025, a avut un buget de 500 milioane de lei (100 mil. euro) atât pentru modernizarea, cât și pentru completarea și extinderea iluminatului public cu corpuri de iluminat cu surse LED cu un consum economic, în comune, orașe și municipii. Recent, Primăria din Brașov a anunțat că va înlocui corpurile de iluminat de pe 400 de străzi cu sisteme de iluminat LED, printr-o finanțare de 4,4 milioane euro. De asemenea, pe străzile din București continuă modernizarea iluminatului cu tehnologia LED, care poate aduce o reducere a consumului de până la 55%, conform anunțurilor făcute de Primăria Generală.

Scumpirea energiei favorizează piața de soluții de iluminat

Pentru a atrage constat proiecte semnificative, Solar Art - Overall Company, cu activitate în piața de profil de peste 15 ani, se bazează pe parteneriate directe cu producători din Europa, ceea ce asigură o capacitate rapidă de livrare, de cel mult o săptămână, și prețuri mai mici. Totodată, compania realizează pentru fiecare client un audit luminotehnic, un serviciu unic pe piață, prin care analizează în detaliu iluminatul existent, infrastructura și cerințele specifice ale spațiului, amplasarea corpurilor de iluminat și nivelul de consum, pentru a identifica dacă este nevoie de o înlocuire a sistemelor și ce soluții sunt potrivite pentru spațiul respectiv, astfel încât să fie obținută o reducere de consum de energie.

Astfel, pentru 2025, este estimată o creștere a cererii de soluții de iluminat cu 50% față de anul anterior, cu precădere din partea companiilor de tip antreprenor general, cu proiecte de construcții noi, dar și proiecte de modernizare. Cererea crescută vine și pe fondul scumpirii energiei, determinând companiile să investească în soluții de iluminat care reduc consumul cu până la 30%-50%.

Scumpirea energiei electrice determină atât antreprenorii generali care construiesc blocuri de apartamente sau alte construcții rezidențiale, cât și companiile din diverse domenii să ia în calcul folosirea de sisteme de iluminat sustenabile sau să înlocuiască sistemele existente cu unele mai eficiente. În fabrici, spații logistice sau birouri, reducerea consumului de electricitate chiar și cu 1-3% poate însemna economii considerabile. Vedem un interes tot mai mare pentru soluții eficiente, de la senzori de prezență și iluminat adaptiv, până la corpuri de iluminat cu indice CRI ridicat (indice de redare al culorilor), care asigură o calitate superioară a luminii. Iar printr-un audit de iluminat putem identifica cele mai potrivite opțiuni pentru companii”, explică Adelin Vaicăr, fondator Solar Art - Overall Company.

Tendințele anului: iluminat inteligent și control digital

În 2025, piața soluțiilor de iluminat merge dincolo de simpla eficiență energetică. Printre cele mai căutate tehnologii se numără iluminatul cu CRI (indice de redare a culorilor) ridicat – lumina artificială care imită aproape perfect lumina naturală și reduce oboseala vizuală, senzorii de prezență – optimizează consumul, reducând risipa de energie, controlul inteligent al luminii – sistemele care permit ajustarea automată a intensității luminii în funcție de nevoile utilizatorilor și iluminatul cu soluții care imită cerul, norii și creează o atmosferă relaxantă în birouri și spitale.

Noua tehnologie pentru iluminat în clădiri aduce o calitate mai bună a luminii, lucru pe care până acum nu s-a pus accent. Astfel, au apărut corpuri de iluminat cu un CRI de peste 95%, foarte apropiat de calitatea luminii naturale, fără să mai aibă acea lumină lăptoasă care denaturează culorile și obosește ochii.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite