Piaţa de birouri din Bucureşti: Peste 30% din cerere a venit din partea firmelor care anterior au avut sediul în alte spaţii decât clădiri moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silueta unui angajat se vede la fereastra unui clădiri de birouri la închiderea programului în Frankfurt Germania FOTO EPA-EFE/Mauritz Antin

Companiile au închiriat în primul trimestru aproape 70.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în Bucureşti, de remarcat pentru acest an este faptul că o treime din cerere a venit din partea firmelor care anterior au avut sediul în vile, clădiri vechi şi de mici dimensiuni sau alte spaţii decât clădiri moderne.

Suprafaţa închiriată în primul trimestru de către companiile care nu au ocupat anterior spaţii moderne de birouri a depăşit 23.000 metri pătraţi, suprafaţă aproape egală cu cea înregistrată pe întreg anul trecut. Pe tot anul trecut, acest segment de cerere a reprezentat doar 7% din total. În medie fiecare dintre aceste companii a închiriat 2.200 de metri pătraţi, mai mult decât media înregistrată la nivelul întregii cereri, de 1.166 de metri pătraţi.

„Creşterea interesului acestor companii pentru spaţii moderne de birouri poate fi explicat prin faptul că fie spaţiile pe care le ocupau anterior nu mai corespund din punct de vedere calitativ, fie pentru că cele mai multe şi-au extins activitatea şi au avut nevoie de mai mult spaţiu. În plus, există şi cazuri, în care companiile îşi consolidează activităţile din mai multe clădiri de mici dimensiuni, într-o singură clădire modernă. În plus, aşa cum observăm din ce în ce mai multe companii reclamă dificultăţi în găsirea şi retenţia angajaţilor, iar mediul de lucru a devenit un instrument important în recrutarea angajaţilor”, a declarat Mădălina Marinescu, Consultant Office Department JLL Romania.

Zonele din Bucureşti vizate de companiile care şi-au mutat sediul în clădiri moderne de birouri au fost Centru, cu peste jumătate din cerere şi Vest – 30%. Companiile din domeniul IT & Communications au continuat să fie cele mai active din punct de vedere al închirierilor cu peste 60% din cererea din Bucureşti, acestea fiind urmate de cele din domeniul energiei – peste un sfert din închirieri.

Din cele 61 de tranzacţii semnate în primul trimestru, peste jumătate reprezintă cerere nouă (contracte noi, extinderi ale suprafeţelor deja existente şi pre închirieri), respectiv 41.000 metri pătraţi. Raportat la cererea totală, aceasta reprezintă aproape 60%, spaţiile noi închiriate putând acomoda circa minim 4.100 de angajaţi.

În ceea ce priveşte livrările din primul trimestru, o sigură clădire a fost finalizată în Bucureşti, respectiv Globalworth Campus clădirea 2, cu o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi.

Pentru tot anul, livrările anunţate de dezvoltatori se ridică la 230.000 metri pătraţi, comparativ cu 140.000 metri pătraţi finalizaţi în 2017.

Aproape 80% din cererea din afara Bucureştiului a vizat Timişoara şi Cluj-Napoca

Cererea de birouri din afara Bucureştiului – Timişoara, Braşov, Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca a totalizat în primul trimestru 17.000 metri pătraţi. Aproape jumătate din cererea din afara Bucureştiului a fost înregistrată în Timişoara (8.239 metri pătraţi), în timp ce 30% din spaţiile închiriate (5.100 metri pătraţi) au vizat Cluj-Napoca.

Companiile din domeniul IT, BPO şi servicii profesionale au fost cele mai active, cu aproape 60% din totalul închiriat.

La nivelul stocului de birouri din Braşov, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca, estimăm că la finele acestui an acesta va creşte cu aproape 25%, la circa 865.000 metri pătraţi. În Timişoara, dezvoltatorii au anunţat proiecte de 83.000 metri pătraţi, în Cluj-Napoca, stocul va creşte cu 43.000 metri pătraţi, în Braşov urmează să fie livraţi 25.000 metri pătraţi, iar în Iaşi doar 9.200 metri pătraţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite