Petrolul ar putea ajunge 20 de dolari pe baril. SUA rămân fără capacitate de stocare şi se apropie sezonul reparaţiilor la rafinării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda scăderii abrupte a preţului ţiţeiului, producţia americană de petrol de şist nu dă semne să se oprească
În ciuda scăderii abrupte a preţului ţiţeiului, producţia americană de petrol de şist nu dă semne să se oprească

Preţul barilului de petrol ar putea scădea până la 20 de dolari, în condiţiile în care stocurile au ajuns la maximul ultimilor 80 de ani, iar primăvara este sezonul tradiţional de reparaţii pentru mentenanţă la rafinării, scrie Bloomberg.

Ţiţeiul Brent, de referinţă pe bursa de la Londra, se tranzacţionează acum la 55,29 de dolari.

În ciuda scăderii puternice a barilului de ţiţei de la 115 dolari pe baril până la nivelurile actuale, producţia americană de petrol de şist este în continuă expansiune. Mai exact, SUA acumulează în fiecare zi 1-2 milioane de barili peste nivelul folosit. Marile depozite de peste Ocean, cele din Cushing, Oklahoma, şi Golful Mexic au raportat creşterea stocurilor de petrol în ultimele zece săptămâni consecutiv.

Investitorii acumulează ţiţei la preţuri mici, pe care speră să îl vândă mai departe când preţurile vor urca din nou. Numai că acest lucru umple tancurile de depozitare.

Mai departe, vine problema rafinăriilor. Acestea utilizează ţiţeiul, din care sunt produse mai departe benzina, motorina, kerosenul folosit de avioane sau păcura, necesară iarna pentru încălzire. Numai că, grupurile petroliere programează, de regulă, reparaţiile şi lucrările de mentenanţă primăvara, înainte de sezonul de concedii de vară, când creşte cererea de carburanţi.

În aceste condiţii, producţia de petrol ajunge tot în depozite. 

În cazul unor evenimente neaşteptate, precum uragane sau greve ale lucrătorilor, atunci capacităţile americane de stocare ar ajunge aproape sau chiar dincolo de maximul posibil, ceea ce va duce la scăderea preţurilor mondiale ale petrolului.

Conform Bloomberg Intelligence, în cazul unui an mediu, atunci depozitele de la Cushing ar fi pline la 63% din capacitate, iar cele din Golful Mexic ar fi la 86%. Însă dacă am asista la repetarea celei mai proaste situaţii din ultimii zece ani, atunci depozitele din Oklahoma ar fi la 95% din capacitate, iar cele din Texas ar trece de 126%.

Potrivit sursei citate, mai întâi, ar scădea importurile, iar apoi s-ar reduce şi producţia. La 20 de dolari pe baril, cea mai mare parte a producătorilor mondiali ar fi pe pierdere, cu excepţia statelor arabe, care au costuri în jur de patru dolari pe baril.

Cele mai lovite ar fi Rusia – cel mai mare exportator mondial de petrol şi gaze, care este afectat deja de sancţiunile occidentale în urma anexării Crimeei şi a sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei, dar şi state precum Venezuela sau Iran.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite