Pensiile în UE. În ce țări cetățenii se pot retrage mai devreme din activitate

0
Publicat:

În ultimii 10-15 ani, multe țări s-au angajat în reforme ale pensiilor, care includ și creșterea treptată a vârstei legale de pensionare și reducerea diferențelor de gen.

Un cuplu de pensionari râzând fericiți
Vârstele de pensionare sunt diferite în UE. Foto Shutterstock

În perioada 2012 și 2023, 21 de țări și-au mărit vârsta legală de pensionare, se arată într-o analiză a Oficiului European de Statistică Eurostat.

Potrivit acesteia, în 2012, cea mai mică vârstă de pensionare pentru bărbați era de 60 de ani în Franța, în timp ce pentru femei era de 59 de ani și 4 luni în România. În 2023, cea mai mică vârstă legală la pensionare pentru bărbați a crescut la 62 de ani în Franța, iar pentru femei la 60 de ani, în Austria și Polonia.

Pe de altă parte, arată statistica, 11 țări aveau o vârstă legală diferită la pensionare pentru bărbați și femei în anul 2012, până în 2023 acest număr scăzând la 6 țări. Unele dintre aceste țări se află încă într-o perioadă de tranziție, cu scopul de a egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei.

image

Aproximativ o cincime dintre femei și bărbați au primit primul talon de pensie pentru limită de vârstă la 60 de ani, respectiv 65 de ani, menționează documentul citat, precizând că peste două treimi dintre pensionari au primit prima pensie pentru limită de vârstă între 60-65 de ani (68% dintre bărbați și 67% dintre femei).

Vârsta medie de primire a primei pensii pentru limită de vârstă poate diferi de vârstele legale de pensie din cauza pensionării anticipate, a vârstei flexibile de pensie și a reformelor pensiilor.

În ce privește vârsta medie de pensionare în țările UE, la nivelul anului 2023 cele mai înaintate vârste erau în Danemarca, Țările de Jos și Suedia (egală cu sau peste 64 de ani), iar cele mai mici vârste la pensionare, sub 60 de ani, în Slovenia, Grecia, România și Austria.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite