Pensia socială, ce este și cine poate beneficia de ea
0Pensia socială minimă garantată este un ajutor acordat pensionarilor care îndeplinesc cumulativ câteva condiții, fiind calculată din oficiu de casele de pensii.

Pensia socială minimă garantată nu reprezintă o categorie nouă/distinctă de pensie, întrucât nu este o prestație de asigurări sociale, ci un ajutor cu caracter social. Pentru a înlătura această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantată" a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari".
Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci este înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege.
În anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, aceeași sumă fiind păstrată în plată și pentru anul 2025, conform datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
De altfel, potrivit informațiilor analizate de „Adevărul”, în luna februarie 2025 aproximativ 1 milion de pensionari au încasat pensia socială de 1.281 lei, în timp ce pensia medie la nivel național a fost de 2.811 lei.

Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între nivelul acestei indemnizații și cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, fiind suportată din bugetul de stat şi nu din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Condiții necesare obținerii pensiei sociale
Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:
- să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la
pensie;
- să aibă domiciliul în România;
- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 1281 lei.
Pentru persoanele care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.
Cu alte cuvinte, pentru a beneficia de indemnizația socială este obligatoriu să fii pensionar.
Pentru a deveni pensionar este însă obligatoriu să ai o vechime în câmpul muncii de cel puțin 15 ani.
Modul de acordare a indemnizației sociale pentru pensionari:
Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferenţă dintre cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale.
Această diferenţă se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.