Patronatele avertizează asupra pericolului creşterii pensiilor: România nu se poate îndatora la nesfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiscul vrea recupereze datoriile

Creşterea pensiilor cu 40%, votată astăzi de Parlament, într-un context în care criza COVID-19 ameninţă să ducă singură deficitul României la 8% din PIB este foarte riscantă, arată un comunicat transmis de Confederaţia Patronală Concordia.

Ţara noastră avea deja cea mai mare proporţie a cheltuielilor cu salariile, pensiile şi asistenţa socială ca procentaj din buget din toată Uniunea Europeană. Banca Naţională a României a avertizat că deficitul poate ajunge la 11% din PIB în urma acestei decizii, cea mai mare valoare de la Revoluţie încoace.

„Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se opreşte sau se agravează şi vor fi necesare resurse publice suplimentare la anul?”, arată reprezentanţii patronatelor.

Potrivit lor, astfel de creşteri masive în condiţiile unui deficit deja peste limitele de avarie pun o presiune mult prea mare pe finanţele publice, pe capacitatea ţării de a se împrumuta şi pe cursul de schimb, toate importante pentru mediul de afaceri. Volatilitatea sporită pe care astfel de decizii o aduce în perioade electorale este contraproductivă pentru mediului economic.

Deşi din punct de vedere social creşterea pensiilor este într-adevăr necesară, (pensia medie anuală a fost în 2019 în valoare de 1380 RON), adoptarea acestei legi astăzi de către Parlament, la acest nivel nesustenabil economic, vine într-un moment foarte dificil pentru România, pandemia începând să „lase urme” precum creşterea şomajului şi reducerea veniturilor bugetare, afirmă Concordia.

Confederaţia Patronală Concordia cere Parlamentului, Preşedintelui şi Guvernului să facă uz de puţinii paşi instituţionali rămaşi pentru a purta o dezbatere înainte ca această decizie să producă efecte iremediabile.

„Ne exprimăm disponibilitatea de a participa alături de alţi parteneri sociali la o discuţie cu partidele politice în care să explicăm apelul nostru la prudenţă şi la o construcţie bugetară în următorii ani care să nu pună în pericol finanţele publice ale României”, arată patronatele. 

Imagine indisponibilă
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite