Pandemia forţează ANAF să intre în secolul 21. Cîţu: Înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual se va face prin platforme video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Inquam / George Călin
Florin Cîţu FOTO Inquam / George Călin

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că digitalizarea ANAF continuă, urmând ca identificarea celor care se înregistrează în Spaţiul Privat Virtual să se facă prin platforme video.

„Digitalizarea ANAF continuă! 

Facem în câteva luni ce nu au făcut socialiştii în 30 de ani. Nu au făcut pentru că nu au vrut. De ce nu au vrut? Doar aşa puteau să fure. 

Două noutăţi:

- am facut posibil ca plata obligaţiilor fiscale sa se faca din contul de SPV în platforma ghişeul.ro. 

- înrolarea în SPV prin identificarea persoanelor de la distanţă, prin platforme video. Nu va mai fi necesară deplasarea la ghişeu pentru identificarea persoanelor care doresc să îşi deschidă un cont în Spaţiul Privat Virtual.

Astazi sunt înregistraţi în SPV 1.333.840 de contribuabili, din care persoane juridice 479.864 şi persoane fizice 853.976”, susţine ministrul Finanţelor.

Digitalizarea a început în decembrie

Procesul de digitalizare a ANAF a demarat la 14 decembrie 2019, la mai bine de un an de când fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, ar fi trebuit să aloce banii. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 84,7 milioane lei.

Florin Cîţu anunţa atunci schimbări importante la ANAF, care să contribuie la îmbunătăţirea şi simplificarea relaţiei cu contribuabilii. Ministrul Finanţelor a declarat că urmează o perioadă în care procesul de modernizare al ANAF va fi accelerat.

El a propus ca informatizarea ANAF şi a instituţiei pe care o conduce să fie introduse în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), ca probleme de siguranţă naţională. Ministrul a spus că baza de date de la MFP trebuie modernizată pentru a se înţelege de ce sunt alocaţi bani la ministere şi proiectele nu se realizează.

„Informatizarea ANAF este una dintre priorităţile mele în 2020. Astăzi am fost la o prezentare a unui proiect de informatizare a ANAF, proiectul se cheamă SAF-T. E

ste un proiect de standardizare a fişierelor care circulă între ANAF şi contribuabil. Este un sistem care este folosit în doar câteva ţări din Europa, dar acolo unde a fost introdus, a redus deficitul de încasare a TVA cu cel puţin 10%.

Este un proiect pe care îl implementăm în următoarele 10 luni. Este un proiect finanţat din fonduri europene şi va începe licitaţia. Propunerea mea va fi ca informatizarea ANAF şi a Ministerului Finanţelor Publice să fie trecută în CSAT ca problemă de siguranţă naţională ca să putem să demarăm toată procedura mult mai rapid. Altfel, vom fi în aceeaşi situaţie şi peste un an, şi peste doi, şi peste trei. Dacă las ceva în urmă, trebuie să fie informatizarea ANAF şi a Ministerului Finanţelor Publice”, declara Florin Cîţu în decembrie.

Pe o parte, Ministerul Finanţelor anunţa că are în vedere optimizarea şi simplificarea serviciilor aferente obligaţiilor fiscale, nefiscale şi plăţii taxelor, prin:

Modernizarea portalului ANAF şi a Spaţiului Privat Virtual (SPV)

Extinderea gamei de servicii oferite în sistemul electronic prin SVP

Extinderea disponibilităţilor serviciilor electronice către beneficiari prin realizarea variantelor portalului ANAF adaptate la dispozitive de tip smartphone şi tabletă

Dezvoltarea unor aplicaţii pentru platformele Android şi iOS pentru accesarea serviciilor furnizate prin SPV.

Şi eliberarea documentelor urma să fie optimizată şi simplificată prin:

Modernizarea platformei de arhivare elecronică

Îmbunătăţirea comunicării interinstituţionale pentru schimbul automat de date între sisteme informatice ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale altor instituţii

Cu ajutorul unui cod de bare contribuabilul va putea urmări stadiul documentului depus şi va primi răspunsul în format electronic prin SPV.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite