Palat emblematic pentru București, cu 110 camere și 43 de băi, scos din nou la vânzare de o casă de licitații
0Un palat emblematic din București, cu 110 camere și 43 de băi, întins pe o suprafață de peste 10.000 mp, a fost scos la vânzare de o renumită casă de licitații.
Proprietate unică, Palatul Bragadiru, a intrat pe piața imobiliară în anul 2020, cu un preț de 26 milioane de euro, pentru ca acum, când face parte din oferta Sotheby's International să fie scos la vânzare cu un preț mai mic, de 25 de milioane de euro
Situat în inima Bucureștiului, Complexul Arhitectural Palatul Bragadiru, construit în jurul anului 1905 de Dumitru Marinescu Bragadiru, este o perlă a patrimoniului românesc, mărturie vie a istoriei și culturii naționale. Planurile palatului au fost concepute de renumitul arhitect austriac Anton Shuckerl în anul 1894.
Personaj emblematic pentru oraș, a pornit dintr-o familie săracă de muncitori și a ajuns al treilea industriaș al Europei la început de secol XX. Prin ingeniozitatea şi spiritul său antreprenorial, Bragadiru a contribuit din plin la dezvoltarea economică şi arhitecturală a Capitalei.
La finalul secolului XIX, a înființat fabrica de bere – atunci, în București funcționau doar două astfel de întreprinderi, ambele de origine germană și foarte apreciate: Luther (viitoarea Griviţa) şi Oppler (ulterior GIB). În apropiere, Bragadiru a construit un loc de recreere pentru angajați, urmând o veche tradiție a fabricilor de bere. Astfel a luat naștere „Colosul”, cum a fost cunoscută clădirea la începuturile sale, în jurul anului 1905. Conceput ca Palat al Culturii, a fost folosit ca berărie și sală de spectacole, dar și pentru serbarea unor evenimente de familie ale lucrătorilor.
Palatul Bragadiru a fost realizat după planurile concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl în anul 1894. Este o construcție impresionantă, atât prin mărime, cât și prin arhitectură și decorațiuni, cu o atenție deosebită acordată detaliilor: scări în spirală în stil Normand, stucaturi, statui inserate în fațadă, oglinzi venețiene și balcoane în stil Victorian. Grădina de vară și terasa completează armonios arhitectura eclectică.
Cu o sală de bal spectaculoasă, care poate funcționa și ca sală de teatru sau de concerte, o bibliotecă, o popicărie, numeroase camere, magazine și birouri ce funcționau la parter, Palatul îmbină stilurile celor mai renumite clădiri ale timpului: Camera de Comerț, Poșta Română, Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC-ul) și clădirea Curții Supreme de Justiție, toate construite în aceeași perioadă.
Redenumit în 1948 Casa de Cultură Lenin
În iunie 1948, averea familiei este confiscată, iar Palatul devine Casa de Cultură Lenin a sectorului V și funcționează cu acest scop până în 1989. După căderea regimului comunist, intră într-un con de umbră și nepăsare, până în 2003, când este retrocedat proprietarilor de drept, urmașii lui Dumitru Marinescu Bragadiru, care reușesc să refacă din ruine clădirea de odinioară.
Palatul Bragadiru este una dintre cele mai impunătoare construcții ale Bucureștiului de altădată. Astăzi, este o locație elegantă, care găzduiește evenimente private, de la ceremonii de nuntă la petreceri aniversare, personale sau în cadrul firmei, precum și evenimente corporate. Sala Colosseum este cu adevărat spectaculoasă și orice eveniment organizat aici se impregnează de atmosfera aristocratică și de strălucirea anilor de glorie ai Bucureștiului interbelic.
Ansamblul este disponibil pentru vânzare în următoarele variante:
- Integral: Palat + Grădina;
- Palatul de 10.110 mp cu terenul aferent, de 4.369 mp teren;
- Grădina de 12.122 mp, pretabilă unei dezvoltări imobiliare, indici urbanistici actuali: CUT 2,5 și POT 75%