„Ordonanţa lăcomiei 2“: Cum se vor calcula ratele la creditele în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministerul Finanţelor schimbă modul de calcul al ratelor la creditele în lei ale românilor, introducând un nou indice de referinţă în locul ROBOR, arată un proiect de ordonanţă de modificare a Ordonanţei 114. Vor putea beneficia numai cei care iau credite noi sau cei care refinanţează creditul deja luat.

„Se impune (...) înlocuirea indicelui de referinţă utilizat la stabilirea ratelor de dobândă pentru creditele contractate în lei cu dobândă variabilă, calculat pe baza de tranzacţii efective pe piaţa interbancară”, arată proiectul publicat marţi de ministerul Finanţelor.

Astfel, ratele românilor pentru creditele luate în lei nu se vor mai raporta la ROBOR, ci Guvernul introduce un nou indice de referinţă, bazat pe tranzacţiile interbancare efective, care va fi calculat trimestrial.

„Pentru creditele acordate în monedă naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobanda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”, arată documentul.

Prevederile privind noul indice pentru creditele în lei intră în vigoare la data de 2 mai 2019 şi se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum şi refinanţării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulate la această dată. 

Modul de calcul al dobânzii trebuie indicat în mod expres în contract, cu precizarea periodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobânzii variabile, atât în sensul majorării datorate indicelui de referinţă, cât şi în cel al reducerii acesteia.

În proiect se arată că băncile „pot reduce marja şi/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinţă, având dreptul ca, pe parcursul derulării contractului, să revină la valoarea marjei menţionate în contract la data încheierii acestuia şi/sau la nivelul indicelui de referinţă”.

Valoarea indicilor de referinţă utilizaţi în formula de calcul a dobânzii variabile va fi afişată şi permanent actualizată, pe website-urile creditorilor şi la toate punctele de lucru ale acestora.

Citeşte şi: 

Ordonanţa lăcomiei, varianta a doua. Guvernul îndulceşte taxa bancară şi păsuieşte administratorii de pensii private

„Ordonanţa lăcomiei 2“: Taxa bancară, considerabil „îndulcită“. Cum pot beneficia băncile de reducere sau scutire

„Ordonanţa lăcomiei 2“. Administratorii de pensii private Pilon II au primit un răgaz

„Ordonanţa lăcomiei 2“. Producătorii de energie pe bază de cărbune, scutiţi de taxă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite