Ordonanţa 114 rămâne blocată în Parlament, deşi s-a făcut sesiune extraordinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentari Foto Adevărul

Membrii unei comisii din Parlament au amânat, marţi, întocmirea unui raport asupra proiectului pentru aprobarea controversatei Ordonanţei 114, deşi a fost organizată o şedinţă extraordinară în acest sens.

Parlamentul s-a reunit într-o sesiune extraordinară, în această săptămână, la cererea opoziţiei, una dintre temele de discuţie fiind Ordonanţa 114. Aceasta figura pe ordinea de zi de miercuri a Camerei Deputaţilor.

În primul rând, comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor a adus o serie de modificări la Ordonanţa 114.  Aceasta a avizat, marţi, abrogarea unor prevederi din OUG 114/2018, respectiv a articolelor prin care se plafonase preţul gazelor naturale de producţie internă pentru populaţie şi CET-uri la 68 lei/MWh, se reintroduseseră preţurile reglementate la energia electrică destinată consumatorilor casnici clienţi ai furnizorilor de ultimă instanţă şi se majorase de la 0,2% la 2% taxa percepută de ANRE operatorilor din energie şi gaze.

Cu toate acestea, Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor a amânat întocmirea unui raport. Deputaţii din comisie au aprobat amânarea raportului cu 11 voturi „pentru” şi nouă împotrivă.

Preşedintele comisiei, Sorin Lazăr, a făcut această propunere de amânare, el explicând că ordonanţa nu poate intra în şedinţa de plen de miercuri întrucât nici Comisia pentru muncă nu s-a întrunit. „Avem trei comisii de raport - Comisia de buget-finanţe, Comisia pentru muncă şi cea de IT. Comisia de IT a dat raport de respingere, Comisia de muncă nu s-a întrunit. Deci fără Comisia de muncă oricum nu poate intra în plen mâine. Având în vedere faptul că nici comisiile avizatoare - avem punctele de vedere doar de la şapte comisii, nu de la toate cele 11, vă propun să amânăm raportul pentru sesiunea ordinară, pentru că nu vreau să facem nimic pe picior, chiar nu văd de ce ar trebui să facem un raport astăzi, atât timp cât Comisia de muncă nu şi-a dat nicio părere despre raport. Vă cer o păsuire şi o amânare a acestui raport, pentru că vreau să facem lucrurile aşa cum trebuie”, a precizat Lazăr.

În replică, Bogdan-Iulian Huţucă, vicepreşedintele comisiei, a spus că raportul pe acest proiect legislativ ar fi trebuit dat în această şedinţă, întrucât dezbaterea în acest for este independentă de ceea ce doreşte Comisia pentru muncă. „Au fost identificate cel puţin 12 măsuri care ar trebui să fie eliminate din această ordonanţă, care trebuie dezbătute atât cu instituţiile şi autorităţile publice, cât şi cu jucătorii de pe piaţă tocmai în ideea de a decide dacă prin eliminare trebuie introduse şi măsuri tranzitorii sau nu. Dezbaterea în Comisia de buget-finanţe este independentă de ceea ce doreşte Comisia de muncă, pentru că aceste măsuri sunt în mare parte strict atributul Comisiei de buget-finanţe”, a arătat Huţucă.

Drept urmare, Ordonanţa 114 nu va fi votată miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite