Oficial. Salariul minim, stabilit la 3.000 de lei. HG-ul de aprobare, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
0Executivul a pus pe ordinea de zi proiectul prin care salariul minim e stabilit la 3.000 de lei. În acesta nu e menționat niciun detaliu referitor la neplata taxelor pentru 200 de lei, despre care s-a discutat în Coaliție.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, este articolul de bază din Hotărârea de Guvern a echipei Ciucă.
Printre motivele invocate pentru a crește salariul minim au fost reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, precum și factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea muncii, evoluția indicelui prețurilor de consum, creșterea economică, creșterea câștigului mediu şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forței de muncă.
„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,2 mil. de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 23 % din numărul total de salariați activi – 5,27 milioane. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia un număr de 2.181.134 salariați. Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri, etc.”, arată nota de fundamentare.
Cum e afectat mediul de afaceri
În ceea ce privește modul cum e afectat mediul de afaceri de măsuri, Ministerul Muncii precizează: „A fost îndeplinită procedura privind efectuarea testului IMM, prevăzută de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii Măsura creșterii salariului minim afectează sectoare cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie, cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă”, mai punctează instituția în nota de fundamentare.
Ceea ce lipsește, inclusiv la nota de fundamentare, este vreo referire la cei 200 de lei care ar urma să fie netaxați de stat, așa cum s-a discutat intens în spațiul public. De altfel, la negocierile cu sindicatele și patronatele s-a vorbit inclusiv de o sumă mai mare care să fie netaxată.
Tot în ședința de mâine va fi pe agenda Guvernului și adoptarea bugetului de stat și a asigurărilor sociale, pentru a putea fi trimise către Parlament, unde săptămâna viitoare să fie dezbătute și să primească undă verde. Potrivit informațiilor „Adevărul”, nu e exclus ca dezbaterile din comisii să înceapă de la acest sfârșit de săptămână.