Oficial: Românii se pot retrage din Pilonul II de pensii. Care sunt condiţiile impuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensii private - pensie FOTO 123 RF

Ordonanţa de Urgenţă care impune taxa pe lăcomie şi suprataxarea companiilor din energie şi telecomunicaţii conţine şi prevederi legate de retragerea din Pilonul II de pensii private obligatorii. Documentul a fost publicat astîzi în Monitorul Oficial şi va intra în  vigoare la 1 ianuarie.

Astfel, la articolul 32, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: (6) O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deţinute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată. 

O altă modificare, care va intra în vigoare tot la data de 1 ianuarie, prevede că „după aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora”.

Cu alte cuvinte, o parte dintre cei peste 7 milioane de contribuabili la Pilonul II, respectiv persoanele care au contribuit mai mult de 5 ani, pot cere retragerea din acest fond de pensii private, iar contribuţia lor, de 3,75% din salariu se va duce în fondul de pensii de stat, împreună cu contribuţia de 21,25%.

Sumele strânse la Pilonul II îi vor fi returnate abia când solicitantul va fi împlinit vârsta de pensionare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite