OFICIAL Acordarea de cupoane de 500 de euro pentru nou-născuţi, amânată din nou, pentru a nu depăşi deficitul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi nou-nascut foto salvati copiii

Acordarea cupoanelor sociale de 500 euro pentru nou-născuţi, măsură legiferată încă din anul 2011, va fi din nou amânată, până în 2021, pentru a depăşi deficitul bugetar, a hotărât vineri Guvernul.

Decizia a fost luată vineri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care prorogă o serie de termene.

„Având în vedere imposibilitatea susţinerii financiare a măsurilor prevăzute de art. 27 alin.(6) şi art. 361 alin. (3) lit. e) din  Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în special în privinţa sprijinului de 500 euro care ar trebui acordat tuturor copiilor născuţi începând cu data intrării în vigoare a legii, ceea ce  ar însemna plata dreptului pentru aproximativ 1,7 milioane copii născuţi în această perioadă, pentru implementarea acestei măsuri fiind necesari aproximativ 4 miliarde lei şi ţinând cont de necesitatea aprobării bugetului de stat pentru anul 2019 şi încadrarea în limitele de deficit bugetar asumate, se impune şi pentru aceste măsuri, prorogarea termenului de aplicare”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.

În motivarea măsurii, Executivul invocă posibilitatea ca plata acestor ajutoare să ducă la depăşirea deficitului bugetar asumat, având în vedere că 1,7 milioane de copii ar urma să primească această sumă, impactul bugetar fiind de 4 miliarde de lei.

Legiferată în 2011, amânată mereu

Măsura a fost introdusă în Legea educaţiei din 2011 şi urma să se aplice începând cu 2014, dar a fost mereu amânată şi a ajuns să nu fie niciodată aplicată. Ultimele două amânări au avut loc în 2017 şi în 2015.

În 2011, prin Legea educaţiei a fost prevăzut că statul trebuie să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Suma urma să fie acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, şi să fie depusă într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţi, împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Retragerea sumelor în alte condiţii şi/sau utilizarea acestora în alt scop constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an.

Pentru sumele depuse în cont trebuia plătită o dobândă anuală, la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor, de la bugetul de stat. 

Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro urma să fie acordat din 2013 tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a Legii educaţiei, respectiv februarie 2011.

Acordarea de cupoane sociale şi asigurarea finanţării de bază în educaţie au fost amânate şi de Guvernul Boc până la finele lunii decembrie 2012, în timp ce sprijinul financiar de 500 euro trebuia să fie alocat începând cu anul 2013. De-atunci au tot avut loc amânări succesive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite