Numerarul favorizează extinderea epidemiei de coronavirus. Experţii recomandă „spălarea de bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii sunt murdari. Epidemiologii şi bancherii recomandă plata cu cardul
Banii sunt murdari. Epidemiologii şi bancherii recomandă plata cu cardul

Banii cash favorizează răspândirea coronavirusului, iar oficialii băncii naţionale şi medicii recomandă spălarea banilor, la propriu, sau plata cu cardul.

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat că banii pot răspândi cu uşurinţă coronavirusul, dar România are un mare avantaj, având în vedere că bancnotele noastre pot fi spălate fără să se deterioreze. Oficialul BNR spune că este o prostie ca oamenii să îşi facă provizii în eventualitatea izbucnirii unei epidemii de COVID-19. „E o prostie să faci provizii. Dacă ar fi să vină o molimă şi să ai de făcut provizii, pe cât timp faci asta? Faci pe trei săptămâni, pe patru săptămâni?!”, a întrebat retoric economistul BNR, la Digi 24. Adrian Vasilescu avertizează însă că banii cash sunt o metodă de transmitere a virusului. El spune că singura „provizie” pe care şi-a făcut-o el în această perioadă a fost să renunţe la folosirea banilor cash. „O singură provizie am făcut: de card. Pentru că nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoşi, când e vorba de răspândirea unei epidemii”, a arătat oficialul băncii centrale.

Medicii epidemiologi susţin că un sâmbure de adevăr există în aceste afirmaţii. „Într-adevăr, acest corona se transmite direct, practic de aceea şi indicaţia principală este efectuarea igienei mâinilor, tocmai pentru a întrerupe acest lanţ de transmitere. Prin urmare, umblăm cu banii, punem mâna pe ei toată ziua şi apoi îi dăm celorlalţi. Având în vedere şi perioada de până la maxim 9 zile cât poate rezista virusul pe suprafeţe, inclusiv banii, într-adevăr poate fi un mod de transmitere destul de bun. Sună amuzant, dar din punct de vedere epidemiologic are un substrat apropiat de realitate”, ne-a declarat Adrian Matei, medic specialist epidemiolog la Institutul oncologic Profesor Dr. Al. Trestioreanu- Bucureşti.

„Utilizarea cardului este o măsură mai viabilă.“ Adrian Matei, medic epidemiolog

Soluţia: bani spălaţi cu apă şi săpun

Banii sunt - la propriu - murdari, a explicat consilierul BNR. România are un avantaj din acest punct de vedere, pentru că avem bani din plastic şi aceştia pot fi spălaţi, aşa cum au procedat şi autorităţile din China. „Banii de plastic au două caracteristici: în primul rând, sunt foarte greu de falsificat şi pot fi spălaţi, la propriu”, a spus consilierul. Întrebat unde se face această operaţiune şi dacă se face în România, Vasilescu a răspuns: „Păi se spală, cu săpun şi cu apă”. Întrebat dacă aceasta este o operaţiune pe care o poate face fiecare dintre noi, acasă, sau există un loc special, instituţionalizat, el a precizat: „Nu există niciun loc”. Medicul epidemiolog Adrian Matei detaliază cum putem spăla la propriu banii. „Dacă folosim apa şi săpunul, recomandabil este 50-60 de secunde timpul de efectuare a tehnicii, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Iar dacă folosim o substanţă – un antiseptic – pe bază de alcool prin frecare, atunci timpul recomandat este de 20-30 de secunde”, explică el.

Cu toate acestea, specialistul epidemiolog susţine că, deşi banii noştri sunt din plastic şi ar permite această operaţiune, nu ştie cine o să stea să spele banii. „Ca recomandare, utilizarea cardului este o măsură mai viabilă. De asemenea, igiena mâinilor până la urmă, că spălat banii nu e o metodă prea practică. Dar igiena mâinilor, după ce utilizăm banii sau să avem sticluţe cu antiseptic la noi pentru igiena mâinilor şi să evităm contactul cu faţa, e mult mai important, mai practică decât spălarea banilor”, spune epidemiologul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite