Nu toți bugetarii vor avea leafa mărită în 2024. Care sunt excepțiile cuprinse în lege?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși Ministerul Finanțelor a publicat pachetul cu noile măsuri fiscale de abia acum zece zile, deja au apărut modificări în ceea ce privește majorările salariale pentru bugetari.

foto bancnote de 100 de lei
Nu toți bugetarii vor avea salariile majorate în 2024

Modificările aduse recent la pachetul de măsuri fiscal-bugetare menționează faptul că nu toți bugetarii vor beneficia de o majorare salarială în anul 2024. Excepțiile de la această măsură sunt angajații din sistemul public care au primit deja anul acesta majorări salariale.

Pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, arată proiectul legislativ.

Deși proiectul pregătit de Ministerul Finanțelor se referă strict la angajații din Justiție, surse guvernamentale au transmis că această excepție se va aplica și angajațiilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care au beneficiat de unele creșteri salariale în decursul anului 2023, angajații din Educație, care au stabilită deja o majorare cu un procentaj ridicat, precum și personalul altor instituții care au primit deja creșteri de venit anul acesta, precum angajații din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Totodată, noul proiect amână până la data de 30 iunie 2024 reorganizarea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome din subordinea Parlamentului. „Termenul prevăzut la alin. (7) al art. XLVII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data de 30 iunie 2024”, mai arată proiectul.

Guvernul 

a decis deja să amâne până la jumătatea anului viitor reorganizarea ministerelor, ca urmare a desființării posturilor vacante, stabilită prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, arată ordonanța „austerității”, care stabilește măsurile fiscale pentru 2024. Inițial, reorganizarea este stabilită pentru finalul acestui an.

În plus, salariile demnitarilor se mențin la nivelul din decembrie 2023 și nu vor fi majorate cu rata inflației, mai prevede proiectul.

Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la alin. (3), se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, potrivit acestuia.

Mai mult, companiile de stat care nu aprobă bugetul în termen de 120 de zile nu vor fi eligibile pentru subvenții.

Bugetele de venituri și cheltuieli ale operatorilor economici se transmit la Ministerul Finanțelor în vederea avizării în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat și se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3), în termen de 150 zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat. Excepție de la prevederile alin.(6) fac operatorii economici nou înființați, ale căror bugete de venituri și cheltuieli se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3) până la finele exerciţiului financiar al anului curent. În situația nerespectării termenului de aprobare prevăzut la alin. (1), se suspendă alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru operatorii economici respectivi”, arată documentul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite