Aproape 8.000 de bugetari vor avea lefuri majorate cu 2.170 lei fiecare DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2023 a fost marcat de numeroase proteste în care unele sindicate reclamau că sunt discriminate față de alte categorii de bugetari, obținând astfel majorări considerabile de salarii.

O femeie ține în mână o hârtie pe care scrie „TESA nu trebuie să plătească prețul incompetenței”
Zeci de proteste au avut loc în România în 2023

Însă nu în toate situațiile a fost nevoie de proteste pentru a-i determina pe guvernanți să majoreze salariile. Spre exemplu, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de act normativ care majorează salariile celor 7.888 angajați din subordine cu 2.170 de lei începând cu 1 ianuarie, până în 2027, după ce a constatat că veniturile pe care le obțin aceștia nu sunt motivante.

„Având în vedere salariile nemotivante, creșterea volumului de muncă și exercitarea de către funcționarii publici și personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea și sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a funcțiilor general similare cu cele exercitate de către persoanele cu funcții similare din cadrul administrației publice centrale, și, totodată, pornind de la necesitatea respectării principiului constituțional al egalității în fața legii în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea, se impune adoptarea prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, salariile angajaților subordonați Ministerului Muncii, inclusiv ai Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) sunt majorate la nivelul salariilor din administrația publică centrală.

În vederea respectării principiilor care guvernează Legea-cadru nr.153/2017, prezentul proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului va reglementa stabilirea nivelului de salarizare a funcţionarilor publici și personalului contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea și sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale la nivelul de salarizare a personalului din cadrul administrației publice centrale”, se arată în documentul citat.

Cei 7.888 de angajați provin din următoarele instituții subordonate Ministerului Muncii: Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și casele teritoriale de pensii, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă și Inspecția Muncii.

Impactul financiar al acestor majorări este de 17,133 milioane de lei pe lună, după cum se poate vedea în documentul de mai jos.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite