Noua lege a pensiilor: Pensionarii de lux - favorizaţi, pensionarii de rând - uitaţi
0Noua lege a pensiilor va continua nedreptăţile făcute de legea aplicată în prezent şi va permite potentaţilor cu pensii speciale să cumuleze acest venit cu pensia publică, în timp ce pensionarii de rând nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii.
Dezbinarea socială între pensionarii de lux şi pensionarii de rând va fi continuată şi prin noua lege a pensiilor, despre care ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a spus că va repara numeroase nedreptăţi create de actuala legislaţie. Legea ar trebui să se aplice începând cu septembrie 2021, dacă va fi aprobată de Guvern şi va trece de Parlament şi preşedinte.
Astfel, dacă pensionarii de rând vor fi obligaţi, ca şi până acum, să opteze pentru o singură categorie de pensie, legea nouă le va permite în continuare favorizaţilor, precum senatori, deputaţi sau militari, să beneficieze şi de pensia publică şi de cea specială, cumulate.
Noua lege nu impune o interdicţie expresă în ceea ce priveşte cumularea unei pensii de serviciu cu una din sistemul public, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică. Astfel, favorizaţii care primesc prin legi speciale pensii şi mai speciale vor beneficia în continuare de acest lucru. Categoriile de asiguraţi precum cei din sistemul de apărare sau ordine publică care au dreptul la o pensie specială vor putea să o încaseze simultan cu cea din sistemul public, atunci când se îndeplinesc condiţiile legale.
„În sistemul public de pensii o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie”, prevede noua lege a pensiilor
Pensionarul de rând are de ales
În schimb, legea continuă să dezavantajeze pensionarul de rând, care nu va putea cumula mai multe pensii. Noua lege arată că persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi nu fac obiectul unor legi speciale pot beneficia de una dintre următoarele patru categorii de pensii acordate de sistemul public: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate sau pensia de urmaş.
În cazul acestor pensionari, legea prevede în mod expres că „o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute”.
Excepţie: ajutorul pentru soţul supravieţuitor
O singură excepţie pe care o face noua lege a pensiilor este în privinţa unui ajutor asemănător cu pensia de urmaş, care va putea fi cumulat cu pensia. Astfel, dacă soţul supravieţuitor nu optează pentru o pensie de urmaş, el poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, aflată în plată sau cuvenită la data decesului, iar suma totală încasată nu depăşeşte 80% din salariul minim brut pe economie..
Pensia soţului supravieţuitor şi ajutorul lunar sunt singurele care pot fi cumulate. Asta se va întâmpla, totuşi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţii precum: a realizat stagiul complet de cotizare, a împlinit vârsta standard de pensionare, nu s-a recăsătorit sau durata căsătoriei a fost de cel puţin 10 ani.
Decalajul dintre pensiile speciale şi cele publice
O analiză recentă a Consiliului Fiscal arată discrepanţele la care s-a ajuns în ultimii ani în sistemul de pensii, prin acordarea de pensii speciale tot mai mari şi tot mai multor persoane.
În ultimii 16 ani, prin acordarea de pensii speciale, pensia medie încasată de angajaţii din Apărare, Ministerul de Interne sau SRI a crescut de circa 15 ori. Dacă în anul 2001 pensia medie a acestor angajaţi se situa la 250 de lei, în 2017 ea a crescut la 3.750 lei.
În schimb, în ultimii 16 ani, pensia medie de asigurări sociale de stat, încasată de pensionarul de rând, a crescut de numai 8 ori. Dacă aceasta se situa la 125 lei în anul 2001, în 2017 a ajuns abia la 1.000 de lei.