Norvegia aşteaptă să dea bani gratis României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile norvegiene vor să tripleze finanţarea nerambursabilă pentru proiectele româneşti, dar spun că negocierile cu Ministerul Finanţelor trenează. România poate deveni, din acest an, al doilea cel mai mare beneficiar al granturilor acordate de Norvegia în regiune, după Polonia.

Statul norvegian a stabilit o asistenţă financiară nerambursabilă pentru România, în intervalul 2009-2014, de 305 milioane de euro, pentru proiecte avansate de ONG-uri, dar şi de autorităţi publice şi private. Oficialii norvegieni spun că, deşi negocierile cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au demarat în noiembrie 2010, discuţiile nu s-au încheiat.

Mai cieşte şi:

Să vină Bruxelles-ul să ne construiască drumuri!

„Negocierile cu autorităţile române au durat mai mult decât ne-am aşteptat, din mai multe motive. Sper ca înţelegerea să fie semnată până la finele anului", a declarat, ieri, ambasadorul Norvegiei în România şi Republica Moldova, Oystein Hovdkinn.

Oficialii MFP au precizat însă, pentru „Adevărul", că România nu a început negocierile efective aferente programului. „Sperăm ca în trimestrul al doilea al acestui an să fie definitivate documentele de programare, iar în trimestrul al treilea să fie semnat Memorandumul", a transmis MFP.

Mai mult, instituţia a precizat că, până acum, statul donator (Norvegia) nu a definitivat şi aprobat "Regulile şi procedurile" aplicabile acestui program şi comune pentru toate ţările beneficiare. Ambasada Norvegiei la Bucureşti susţine, însă, că regulamentul de implementare a fost definitivat în ianuarie 2011, urmând ca, în cazul României, în urma negocierilor care au început totuşi la 24 noiembrie 2010, să se stabilească sectoarele prioritare şi modelele de programe.

FĂRĂ INTERMEDIARI

Prima solicitare de proiecte este aşteptată în 2012, iar Norvegia a mai oferit, în perioada 2007-2009, o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 48 de milioane de euro. Gradul de implementare a proiectelor este de 90%, în condiţiile în care rata de absorbţie a fondurilor europene este de sub 10%. Potrivit directorului pe România al Innovation Norway (compania norvegiană de stat care gestionează programul), Anne Lise Rognlidalen, plăţile către beneficiari sunt făcute direct, fără intermediari.

Din cele 29 de proiecte aflate în faze avansate de implementare, cele mai multe vizează producţia sustenabilă (bazată pe tehnologii noi în diverse domenii), urmată de mediu, sănătate şi eficienţa energetică. Aproximativ 20 de milioane de euro din finanţarea viitoare va merge către sectorul organizaţiilor non-guvernamentale (ONG), respectiv 10% din program.

Potrivit lui Hovdkinn, acest lucru face din Norvegia cel mai mare „sponsor" al ONG-urilor din România. Tot aceste organizaţii sunt cele mai privilegiate şi din punctul de vedere al co-finanţării. Astfel, din grantul norvegian, 90% se alocă unui beneficiar ONG, iar 85% proiectelor publice. În cazul sectorului privat, co-finanţarea este între 20% şi 50%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite