Normele codului fiscal sunt o lovitură pentru buzunarul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii fiscali spun că ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi regulile de aplicare vor avea un impact răvăşitor asupra firmelor, dar şi a populaţiei. Guvernul demonstrează că face orice pentru a-şi spori încasările bugetare. Analiştii spun că românii vor găsi subterfugii pentru a nu plăti, sporind economia neagră.

Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal este concepută prost, iar normele metodologice nu clarifică nimic. Asta este părerea experţilor fiscali, potrivit cărora o bună parte a firmelor, dar şi a plătitorilor de taxe şi impozite, va migra în economia neagră.

Citiţi şi:

NORMELE DE APLICARE A CODULUI FISCAL

CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunar

Persoanele cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor nu vor plăti CAS

Potrivit lui Emilian Duca, partener al BDO Tax, ordonanţa 58/2010 şi regulile de aplicare consacră transformarea contribuţiilor sociale în impozite. Astfel, aproape toate veniturile persoanelor fizice sunt supuse acum contribuţiilor sociale, indiferent dacă aceste venituri au caracter de continuitate sau sunt ocazionale.

Excepţii arbitrare

„Excepţiile prevăzute de norme sunt arbitrare şi insuficient analizate. De exemplu, convenţiile civile pot, teoretic, scăpa de impunere, în timp ce autorul unei singure cărţi de specialitate va fi impus suplimentar cu contribuţii sociale. Asta dacă primeşte plata în rate, în cursul unui an, şi nu toţi banii odată", explică Duca.

Potrivit lui Alexander Milcev, tax partener la Ernst&Young, viteza cu care Guvernul s-a gândit să-şi sporească veniturile a dus la crearea unui pachet legislativ cel puţin ambiguu. „Impactul este unul răvăşitor şi pentru firme, şi pentru persoane fizice. Normele sunt neclare şi constituie o lovitură pentru buzunarul tuturor", spune Milcev.

Acesta precizează că, şi dacă vrei să plăteşti, în multe situaţii nu ştii cum să o faci. În plus, categorii precum PFA-urile sau pensionarii sunt puse, în mod eronat, în situaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale. Primele plătesc CAS, dar odată rămase fără venit nu pot primi, aşa cum este contsruită legislaţia actuală, ajutorul de şomaj.

„Reglementările actuale sunt doar pentru cei care au contract de muncă", arată reprezentantul Ernst&Young. Acesta atrage atenţia că inclusiv pensionarii care muncesc trebuie să plătească CAS, chiar dacă perioada de contribuţie a acestora s-a încheiat.

În opinia lui Milcev, pachetul legislativ vrea să rezolve lipsa de personal sau de pregătire a funcţionarilor ANAF în colectarea veniturilor. „Este un fel de artificiu inedit de a aduce bani la bugetul de asigurări sociale, dar care aduce o serie de neclarităţi.

 O variantă mult mai eficientă ar fi fost o corelare între baza de date a Ministerului de Finanţe şi cea a Ministerului Muncii", a spus Milcev. Reprezentantul BDO arată, la rândul său, că la capitolul contribuţiilor sociale apar cele mai multe probleme. „În mod clar, vor fi destul de mulţi oameni care vor trece în economia neagră, decât să plătească", este de părere Duca. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite