Noile măsuri fiscale. Guvernul dorește un impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscal bugetare a fost făcut public de către Ministerul Finanțelor. Una dintre prevederile care se regăsesc în inițiativă face referire la impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate.

Guvernul dorește un impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate FOTO: Arhivă
Guvernul dorește un impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate FOTO: Arhivă

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

Ministerul Finanțelor propune ca de la 1 iulie 2024 să fie modificată cota de impozit pentru veniturile realizare de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită. Prin urmare, o măsură pentru consolidarea disciplinei financiare și fiscale, creșterea conformării voluntare a contribuabililor se introduce cota de 70% pentru veniturile nedeclarate.

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Finanțelor, până la intrarea în vigoare a noilor prevederi se oferă posibilitatea ca contribuabilii să își declare și plătească obligațiile fiscale aferente, evitând astfel ca acestea să fie încadrate în categoria de risc fiscal sau a declanșării verificării situației fiscale personale.

Impozitul aplicat pentru venituri nedeclarate este, în prezent, de 16%.

Cote speciale pentru mașini și locuințe de lux

Potrivit documentului privind noile măsuri fiscale, statul stabilește un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, respectiv clădiri rezidențiale și mașini scumpe.

Astfel, sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili:

a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei; 

b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. 

Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior. 

Cota de impozitare Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează după cum urmează:

a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei; 

a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei; 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite