Noi subvenții pentru creșterea animalelor. Ce se întâmplă cu crotaliile mai vechi de 7 ani

0
Publicat:

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dezvăluit, cu ocazia Zilei Recoltei, planuri ambițioase de susținere a sectorului agricol, care includ subvenții pentru creșterea animalelor și integrarea producției autohtone de cereale în zootehnie. Aceste măsuri au fost conturate în vederea consolidării industriei zootehnice din țară și susținerii crescătorilor de animale.

Florin Barbu a anunțat noile subvenții pentru creșterea animalelor FOTO Arhivă
Florin Barbu a anunțat noile subvenții pentru creșterea animalelor FOTO Arhivă

„Este pentru prima oară în România când proiectele pe fonduri europene au fost schițate, astfel încât cine vrea să facă zootehnie pe parte de suine are fonduri alocate separat, pe bovine separat, ovine și păsări separat”, a declarat ministrul, prezent sâmbătă la Slatina, la Ziua Recoltei.

Unul dintre punctele esențiale ale planului este subvenționarea animalelor tinere care ajung în ferme pentru a crește efectivele. Pe de altă parte, crotaliile mai vechi de șapte ani vor trece într-o bază inactivă.

Ministrul a explicat: „Mai mult de atât, am discutat cu toate asociațiile, atât în sectorul bovin și ovin, am luat decizia și nu mă pot abate de la această decizie că acele crotalii care sunt mai vechi de 7 ani vor trece într-o bază inactivă, pentru că ne dorim să avem creștere de efective de animale, ne dorim să avem o genetică bună și practic acele animale nu vor mai fi subvenționate începând de anul următor.”

Florin Barbu a subliniat importanța integrării producției autohtone de cereale în zootehnie, îndeosebi pentru crescătorii de vite. În acest scop, se va acorda o subvenție de 460 de euro pe hectar. Acest lucru reprezintă o strategie pentru reducerea importului de lapte și carne de vită și pentru creșterea producției interne.

„Așa se va întâmpla și la junicile atât de carne, cât și de lapte, pentru că rolul nostru este să creștem partea de zootehnie și efectivele de animale în România. Vă spun un lucru: atâta timp cât avem zootehnie, nu mai trebuie să exportăm cereale din România, pentru că România produce cantități enorme de cereale și nu mai trebuie să plece la export, ele trebuie integrate în zootehnie și mi se pare un lucru foarte important pentru crescătorii de vacă de lapte și pentru crescătorii de vacă de carne”, a spus Florin Barbu.

Măsurile au ca scop nu doar consolidarea sectorului zootehnic, ci și reducerea importurilor de produse lactate și carne de vită, având în vedere că, în ultimii doi ani, exportul de carne de vită a crescut de trei ori.

Ministrul Agriculturii a subliniat faptul că aceste politici au fost negociate și aprobate la nivel european și vor sprijini în mod semnificativ dezvoltarea sectorului agricol din România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite