Noi reguli pentru „Prima Maşină“, un program de stat nelansat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor propune eliminarea criteriului pe categorii de vârstă pentru potenţialii beneficiari ai programului „Prima Maşină“, astfel încât toţi să beneficieze de acelaşi avans minim şi de aceeaşi garanţie din partea statului. Programul trebuia să demareze la începutul lunii, însă lansarea acestuia întârzie.

Ministerul Finanţelor a postat pe site-ul instituţiei o nouă formă a normelor de aplicare ale programului „Prima Maşină“, care aduce modificări esenţiale faţă de cea propusă la 31 octombrie. Principala modificare: eliminarea criteriului de vârstă. 

Astfel, faţă de forma iniţială, proiectul de Hotărâre de Guvern publicat marţi elimină criteriul de vârstă (iniţial, erau două categorii de vârstă – 18-35 de ani şi peste 35 de ani) şi prevede posibilitatea ca toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani să beneficieze de o finanţare care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proformă (adică avans minim de 5%) şi de o garanţie a statului de maximum 50%. 

În forma iniţială, proiectul prevedea aceste facilităţi numai pentru persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, inclusiv, la data aprobării creditului. Persoanele cu vârsta de peste 36 ani, inclusiv, puteau contracta, conform normelor iniţiale, un credit care  va acoperi maximum 90% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma, iar garanţia statului să fie de maximum 40% din finanţare. 

În ce condiţii poate fi vândută maşina

O altă diferenţă faţă de varianta proiectului normelor de aplicare postat pe site-ul Finanţelor la sfârşitul lunii octombrie este introducerea unei prevederi prin care autoturismul achiziţionat în cadrul programului poate fi înstrăinat, în anumite situaţii, sub condiţia achitării integrale a soldului finanţării garantate. Preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra autoturismului se poate face de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Condiţii pentru beneficiari

Pentru a beneficia de garanţia acordată de stat, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Contractanţii creditului „Prima Maşină“ trebuie să facă dovada că autoturismul care va fi cumpărat este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului Euro 5, este cumpărat de la o firmă care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

De asemenea, cumpărătorul se obligă să asigure autoturismul printr-o poliţă Full Casco, care va acoperi cel puţin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună. Poliţa va fi fără franşiză pentru daunele totale de furt şi avarii şi fără franşiză sau cu franşiză de maximum 100 de euro echivalent în lei pentru daunele parţiale de furt şi avarii.

În plus, beneficiarul se obligă să constituie în favoarea finanţatorului şi a statului român, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă mobiliară asupra soldului creditor al contului curent deschis la instituţia finanţatoare. Ipoteca va fi valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de finanţare şi de garantare.

Finanţarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobânzile şi comisioanele bancare, precum şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit. Durata maximă a finanţărilor este de 60 de luni calendaristice (5 ani). Preţul maxim al maşinii care poate fi cumpărată prin program este de 50.000 de lei plus TVA (62.000 de lei). 

Programul „Prima Maşină“ va beneficia în acest an de un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei. Programul a fost aprobat la mijlocul lunii octombrie de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, actul normativ intrând în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial, adică la 22 octombrie. În absenţa unor norme metodologice aprobate, programul „Prima Maşină“ este nefuncţional.   

Costurile împrumutului

Rata dobânzii pentru un credit „Prima Maşină“ va fi egală cu indicatorul ROBOR la şase luni (în prezent de 2,14% pe an) plus o marjă de 3% pe an. Astfel, în condiţiile actuale, rata dobânzii pentru un astfel de credit s-ar situa puţin peste 5% pe an. Marja băncii, de maximum 3% pe an, include şi nivelul total al comisioanelor percepute de instituţia de credit în toate etapele finanţării, însă nu ia în calcul costul asigurării, costurile legate de publicitate, prima de garantare şi nici penalităţile percepute conform contractului.

Prima de garantare este compusă din comisionul de risc datorat de Ministerul Finanţelor şi comisionul de administrare datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), al căror nivel este stabilit anual prin ordin al ministrului Finanţelor. Comisionul de risc este calculat de către bancă, ca procent aplicat la suma garantată, şi se achită o singură dată, la acordarea garanţiei. Comisionul de administrare este calculat la soldul garanţiei statului. 

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite