Noi modificări la OUG 114. Guvernul anunţă măsuri pentru sectorul comunicaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Petrescu FOTO gov.ro
Alexandru Petrescu FOTO gov.ro

Guvernul va modifica Ordonanţa 114 în domeniul comunicaţiilor, pentru a calibra unele prevederi în vederea licitaţiei tehnologiei 5G, care va avea loc în acest an. După adoptarea OUG 114, unii operatori telecom au anunţat că iau în considerare să nu mai participe la această licitaţie.

„Am continuat astăzi discuţiile cu principalii operatori de telefonie din România în vederea elaborării celei mai bune arhitecturi legislative care să permită dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii electronice într-un ritm alert, cu accent pe investiţiile care să susţină adoptarea noilor tehnologii 5G. Am agreat elaborarea unui pachet legislativ dedicat special domeniului comunicaţiilor care să permită simplicarea procesului de avizare şi autorizare a construcţiilor infrastructurii în domeniu, dar şi măsuri care să calibreze actualele prevederi ale OUG 114/2018 cu impact în sectorul digital, cu oportunităţile generate de lansarea licitaţiei tehnologiei 5G, luând tototdată în calcul necesarul investitiţional pentru implementarea noii generaţii de comunicaţii”, a anunţat ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu.

El a precizat că, în acest sens, a încurajat totodată dialogul operatorilor cu reglementatorul în vederea stabilirii parametrilor tehnici de lansare a licitaţiei 5G, cât şi a măsurilor de echilibru fiscal în beneficiul comun al industriei şi al statului.

Ordonanţa 114 a instituit taxe noi pentru sectorul telecom, condiţii mai dure pentru licitaţiile 3G şi 5G şi amenzi uriaşe.

Mai precis, Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) a primit dreptul de a percepe un tarif mărit de monitorizare în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicaţii electronice. 

Prelungirea duratei de exploatare a licenţelor existente de comunicaţii mobile (3G şi 4G) va fi condiţionată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea înmulţit cu numărul de ani pentru care se prelungeşte durata de exploatare a licenţei. 

Acordarea de licenţe viitoare (5G) va fi condiţionată de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licenţa înmulţit cu numărul de ani aferenţi perioadei de valabilitate a licenţei nou-acordate. 

De asemenea, amenzile aplicabile ca urmare a unor încălcări în legătură cu sectorul de comunicaţii electronice au fost crescute semnificativ. 

Ca urmare a noilor condiţii impuse prin OUG 114, Grupul Telekom România a anunţat că analizează varianta neparticipării la licitaţia 5G, programată în a doua parte a acestui an.

De asemenea, cele mai mari companii de telecomunicaţii din România au avertizat prin Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR) că, dacă Guvernul nu elimină amenda specială de 10% din cifra de afaceri impusă prin Ordonanţa 114, ea va fi atacată la Curtea Constituţională a României.

Comunitatea furnizorilor de servicii de telecomunicaţii grupaţi în Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze „ordonanţa lăcomiei” la Curtea Constituţională şi a cerut, de asemenea, ajutor de la oficialii Comisiei Europene. Furnizorii susţin OUG 114 creşte tarifele, afectează investiţiile, duce la un nou exod al personalului şi România va rata introducerea tehnologiilor precum 5G, IoT, smart city.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite