Nereguli descoperite la o societate din subordinea Ministerului Economiei: A închiriat sediile cu numai 0,1 euro pe metrul pătrat, în ultimii 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, Foto: Inquam Photos
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, Foto: Inquam Photos

Ministerul Economiei a anunţat, luni, că în urma unui control au fost identificate la IPROCHIM SA o serie de neconformităţi legate mai ales legat de încheierea şi derularea unor contracte de închiriere a unor spaţii (teren şi construcţie) aflate în proprietatea societăţii din subordinea ministerului.

Potrivit sursei citate, compania a închiriat bunuri ale societăţii la un preţ de 0,1 euro pe metrul pătrat pentru teren şi 0,6 euro pe metrul pătrat pentru clădire, undeva pe Calea Plevnei, unde preţul aproximativ de închiriere în zonă varia, în 2011, între 4 şi 8,5 euro pe metrul pătrat în clădire. Aspectele constatate în urma controlului fac obiectul formulării unei sesizări penale ce va fi înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În urma unui control efectuat de o echipă desemnată de ministrul Economiei a fost identificată la SC IPROCHIM SA o serie de neconformităţi legate în principal de încheierea şi derularea unor contracte închiriere a unor spaţii (teren şi construcţie) aflate în proprietatea societăţii din subordinea Ministerului Economiei. 

Aceste contracte au fost semnate în luna iunie 2011, de către factorii decizionali de la acea vreme, pentru o perioadă de 10 ani, angajând astfel, societatea într-o relaţie contractuală defavorizată sub mai multe aspecte, în special cu privire la preţul la care au fost închiriate bunurile societăţii respectiv 0,1 euro pe metrul pătrat pentru teren şi 0,6 euro pe metrul pătrat pentru clădire. Menţionăm că locaţiile sunt pe Calea Plevnei, unde preţul aproximativ de închiriere în zonă varia, în 2011, între 4  şi 8,5 euro pe metrul pătrat în clădire”, a informat Ministerul Economiei.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a transmis pe pagina sa de Facebook: „Cum se fură din companiile de stat? Vă spuneam într-o postare anterioară că, pe măsură ce descoperim jaful din banul contribuabilului, vă voi anunţa. Lucrăm pe mai multe fronturi în acelaşi timp. Recent, am trimis corpul de control la compania de stat Iprochim, un institut de cercetare care funcţionează din chirii.

Astăzi, am primit raportul. Pe scurt, compania a încheiat un contract păgubos prin care a închiriat 383 mp de teren, pentru 0.1 euro/mp pe lună şi 3.000 de mp pentru 0.6 euro/mp pe lună. Asta în condiţiile în care se află într-o zonă centrală a Bucureştiului.”

Potrivit ministrului, lucrul cel mai şocant este că acest contract datează deja de 10 ani de zile. 

„Aţi citit bine, 10 ani de zile. Din 2011 când valoarea estimată a chiriilor din zonă era între 4 şi 8.5 euro/mp. Contractul este atât de păgubos, încât prevede şi o clauză de reînnoire a închirierii pe încă 10 ani la aceeaşi chirie, dacă se întrunesc anumite condiţii. Evident, chiriaşul cere prelungirea pentru încă 10 ani. Am formulat deja o sesizare penală pentru a opri acest jaf din banii contribuabililor. Un jaf făcut acum 10 ani de zile de cei care ar trebui să vegheze la buna administrare a activelor statului - oamenii de decizie ai statului român”, a scris Năsui.

Părţile au estimat că la data semnării contractului suprafaţa utilă a spaţiului închiriat era de 3.000 de metri pătraţi suprafaţă utilă, însă suprafaţa exactă, urma să fie determinată exact, printr-o expertiză.

Reprezentanţii ME menţionează că, la încheierea contractelor respective, conducerea nu a urmărit introducerea unor clauze, care să apere interesul legitim al societăţii, mai cu seamă că acest Institut îşi desfăşoară activitatea ca societate pe acţiuni, ce ar fi trebuit să se orienteze spre maximizarea profitului, în scopul eficientizării activităţii şi a creşterii valorii activelor deţinute.

„Societatea comercială care a obţinut spaţiile respective s-a obligat la efectuarea unei investiţii în cuantum de 756.000 de euro în termen de 5 ani, constând în lucrări de amenajare, decopertări, demolări, refacerea instalaţiilor etc. Cu toate acestea, la finalizarea lucrărilor respective s-a constatat de către Corpul de control lipsa diligenţelor depuse de SC IPROCHIM SA, prin nedesemnarea unor persoane, care să constate pe baza unui proces verbal realitatea/valoarea lucrărilor de amenajare/renovare efectuate de locatar.”, transmit reprezentanţii ME.

Astfel SC IPROCHIM SA şi-a asumat un raport de expertiză încheiat de un expert cooptat la solicitarea şi pe cheltuiala locatarului investitor, şi implicit consecinţele juridice generate de aici.

„Aspectele constatate cu privire la încheierea/conţinutul/derularea acestor contracte fac obiectul formulării unei sesizări penale ce va fi înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în temeiul art. 291 alin. (1) din Codul de procedură penală. În acest context, constatările ce vizează aspectele de natură penală nu pot face obiectul informării de presă, întrucât faza de urmărire penală este o fază nepublică a procesului penal în conformitate cu prevederile art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală”, menţionează ME.

IPROCHIM S.A. a fost înfiinţată în anul 1948 ca institut de inginerie chimică specializat în elaborarea documentaţiilor tehnice şi economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice şi petrochimice din România. A proiectat majoritatea platformelor chimice din România: Amonil Slobozia, Arpechim Piteşti, Doljchim, Petromidia Năvodari, Nitramonia Făgăraş, Donau Chem Turnu Măgurele, Sinteza Oradea, Policolor Bucureşti. În martie 1991, Iprochim a devenit o societate pe acţiuni.

Potrivit procurorilor DIICOT, la data de 25 martie 2021, directorul general adjunct al IPROCHIM a depus o plângere la Poliţie, în care a reclamat o infracţiune de şantaj, comisă de un grup de interlopi, asupra angajaţilor institutului, a relatat Gândul.

Anchetatorii au arătat că administratorul clinicii Romgermed, care funcţionează în incinta IPROCHIM, într-un spaţiu închiriat, ar fi apelat la serviciile unei grupări de interlopi pentru a dărâma, în mod abuziv, un gard exterior. Reprezentanţii Romgermed ar fi făcut în curtea IPROCHIM o parcare cu plată, considerată ilegală de către proprietar, şi aveau nevoie de demolarea gardului exterior pentru a putea permite accesul autoturismelor, conform Gândul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite