Nemţii de la Scope: Datoria României va creşte, din cauza majorării pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru 2020, Scope prognozează o creştere a ponderii datoriei în PIB doar pentru România
Pentru 2020, Scope prognozează o creştere a ponderii datoriei în PIB doar pentru România

Agenţia de rating germană Scope estimează că România va fi singura ţară din Europa Centrală şi de Est (ECE) pentru care va creşte ponderea datoriei în produsul intern brut, ceea ce reflectă uriaşa majorare de pensii din 2019.

Potrivit Scope, în anul 2020, doar România şi Turcia vor avea o perspectivă negativă, dintre ţările est-europene, în timp ce Rusia şi Lituania vor avea o perspectivă pozitivă.

„Pentru 2020, prognozăm o creştere a ponderii datoriei în PIB doar pentru România, dintre cele 11 state din ECE, ceea ce reflect uriaşa majorare de pensii adoptată în 2019”, susţine Giacomo Barisone Managing Director al Scope Public Finance Group.

Mai precis, pentru anul 2019 Scope estimează o datorie de 35,5% din PIB, în timp ce pentru  anul 2020 aceasta este prognozată să crească la 37,2% din PIB.

Creşterea economică puternică a României a continuat în 2019, cu o rată estimată de circa 4%, dar este de aşteptat ca aceasta să scadă la rate potenţiale de circa 3% în 2020 şi 2021, susţine Scope. În acelaşi timp, deficitele gemene – deficitul fiscal şi deficitul de cont curent – ale României ridică riscuri materiale pentru perspectivele sale economice. Acesta a fost principalul motiv pentru care agenţia de rating a luat decizia, în octombrie 2018, de a scădea ratingul României la BBB- cu o perspectivă negativă.

Cea mai mare sarcină a actualului guvern interimar minoritar este reducerea deficitului în bugetul anului viitor, susţine agenţia. Potrivit Scope, această sarcină este deosebit de dificilă, având în vedere o nouă lege care prevede o creştere de 40% a pensiilor începând cu anul viitor, proiectată să conducă la un deficit public de aproximativ 4,4% din PIB, cu excepţia cazului în care guvernul poate adopta măsuri de contra-echilibrare.

„Principalul eveniment politic din 2020 este reprezentat de alegerile parlamentare programate pentru sfârşitul anului. Campaniile electorale pot amâna ajustările economice fiscale şi structurale necesare. Pe de altă parte, reformele judiciare aprobate recent şi condamnarea de succes pentru corupţie a fostului lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, au contribuit la reconstruirea încrederii în instituţiile politice şi juridice ale României”, susţine Scope.

Agenţia de rating mai este de părere că pentru România, alături de Ungaria şi Croaţia, cererile brute de finanţare vor rămâne ridicate în 2020, la o medie de 13% din PIB. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite