Mulţi angajaţi se aşteaptă la tăieri de salarii şi concedieri în timpul recesiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile au fost nevoite să strângă cureua, de aceea au făcut multe concedieri

O mare parte dintre angajaţi, circa 20%, se aşteaptă la tăieri de salarii şi concedieri în timpul recesiunii, arată un sondaj realizat de BestJobs, potrivit căruia mai mult de o treime dintre intervievaţi au spus că nu aveau nicio rezervă de bani la începutul pandemiei.

După două luni de stare de urgenţă, 63% dintre angajaţii români care au răspuns la un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs spun că au reuşit să pună bani deoparte în această perioadă, iar cei mai mulţi nu intenţionează să renunţe la acest obicei nici după 15 mai. Perioada stării de urgenţă i-a prins însă pe ceilalţi 37% dintre intervievaţi fără nicio rezervă de bani, situaţie care nu s-a schimbat nici între timp.

Perspectiva recesiunii generate de actuala criză de sănătate i-a determinat pe respondenţii la sondajul BestJobs să-şi prioritizeze cheltuielile şi să pună deoparte cel puţin la fel (23%) sau chiar mai mulţi bani decât înainte de pandemia de Covid-19 (26%). Sumele economisite provin în mare parte din cheltuielile pe care le-ar fi avut în această perioadă pentru transport, spre exemplu, dacă lucrează acum de acasă, pentru ieşiri în  oraş sau pentru cumpărături care nu sunt necesare.

Dintre cei care au strâns bani în cele două luni de stare de urgenţă, 59% au de gând să continue să economisească, 23,2% vor să cheltuie o parte din economii pentru achiziţii mărunte, 16,5% spun că vizează achiziţii importante, iar 11% vor să plece în vacanţă.

De altfel, 60% dintre respondenţi spun că primul lucru pe care au în plan să-l facă după terminarea stării de urgenţă este să plece într-o scurtă vacanţă în ţară sau în străinătate (38,6%), să se vadă în oraş cu prietenii (31,5%) sau să meargă la mall, la teatru sau la film (28,5%).  

Unul din trei angajaţi vrea să-şi schimbe jobul în perioada următoare

Pe plan profesional, 34,3% dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs spun că primul lucru pe care vor să-l facă după întoarcerea, cel puţin parţială, la activitatea normală este să îşi caute un alt job, după care să-şi dea demisia. Alţi aproape 18% dintre intervievaţi au de gând să ceară o mărire de salariu (8,8%) sau să devină antreprenori (9,1%).

73,7% dintre respondenţi nu cred că angajatorul va lua vreo măsură în ceea ce-i priveşte după revenirea la birou, însă 14% se aşteaptă să le fie tăiat salariul, iar alţi 5,2% chiar să fie concediaţi, în contextul în care multe firme îşi vor reveni foarte greu după această perioada de criză.

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 aprilie - 4 mai 2020, pe un eşantion de 1.042 de utilizatori de internet din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite