Modernizarea Gării de Nord: Trei firme au depus ofertele. Când ar trebui să fie gata
0Trei firme din România au depus oferte pentru prima etapă destinată proiectării şi execuţiei lucrărilor de modernizare a Gării de Nord din Bucureşti, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

"Contractul cu o valoare estimată de 471,15 milioane lei (fără TVA), finanţat prin Programul Transporturi (PT), prevede maximum 9 luni pentru perioada de proiectare şi 46 de luni pentru cea de execuţie. Prin această investiţie se doreşte transformarea Gării de Nord în punct multimodal modern, dar şi într-o zonă comercială atractivă a Capitalei", a scris Grindeanu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit CFR SA, companiile care au depus oferte sunt CMA Construct Development, Construcţii Erbaşu şi GDO MOV Impex SRL.
Lucrările vizează inclusiv amenajarea spaţiilor destinate serviciilor pentru călători, asigurarea facilităţilor pentru persoanele cu dizabilităţi, crearea unor spaţii verzi centrale, a unei zone moderne de aşteptare şi de petrecere a timpului pentru persoanele aflate în tranzit, montarea unor sisteme noi de ventilaţie şi de încălzire şi modernizarea sistemului de iluminat.
Licitația, lansată la final de ianuarie
CFR SA a lansat oficial, la 31 ianuarie a.c., prima etapă a celui mai mare proiect Feroviar de investiții din Capitală, licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și de execuție a lucrărilor de Modernizare/consolidare/reabilitare a stației CF Gara de Nord București.
Astfel, prima etapă a programului de modernizare a celei mai mari gări din România – Gara de Nord București – include reabilitarea spațiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară, serviciu destinate publicului călător și activitatea comercială:
- Corp A (clădiri B-dul Dinicu Golescu)
- Corp B (central, coloane, casele d ebilete clasa I)
- Corp C (casele de bilete clasa a II-a, Calea gGiviței
Reprezentanții CFR menționează că principalele lucrări pentru modernizarea Gării de Nord vizează:
- modernizarea/consolidarea/reabilitarea clădirilor din stația de călători București Nord;
- modernizarea spațiilor destinate publicului călător, inclusive pentru persoanele cu dizabilități;
- asigurarea elementelor de siguranță și confort pentru călători - balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, lifturi, sisteme de control acces;
- reabilitarea construcțiilor monument cu valoare istorică;
- crearea unor spații verzi centrale, cu zonă de așteptare pentru publicul aflat în tranzit;
- regenerarea zonei aferente stației de călători Gara de Nord pe principiile de smart city/creative city/green city;
- sisteme noi de ventilație/încălzire
- modernizarea sistemului d eiluminat și a instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;
- modernizarea istemului de informare a publicului călător și a echipamentului de telecomunicații etc.
Durata aferentă proiectării și execuției lucrărilor este de 55 de luni (9 luni pentru proiectare, 46 de luni pentru execuție), iar perioada de garanție a obiectivului este de 60 de luni.