Mişu Negriţoiu, preşeşedintele ASF: Notificările transmise de societăţile de asigurări privind tarifele RCA nu confirmă creşterile de preţ din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Notificările transmise Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de către societăţile de asigurări privind modificările de tarife RCA pentru 2015 nu confirmă „nici pe departe“ creşterile de preţ din piaţă, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele instituţiei, citat de către Agerpres.ro.

„Dintr-o vedere preliminară, nu avem încă o analiză a tuturor notificărilor, ele nu confirmă nici pe departe creşterile de preţ care ne vin din piaţă. Nu confirmă. Aceste notificări în orice caz nu se duc la 30%. Trebuie să intrăm să vedem mai în detaliu pe grupe de vârstă. Culmea este că avem şi scăderi. Noi vrem să încheiem această analiză spre sfârşitul lunii, mai ales că noi avem posibilitatea să cerem explicaţii suplimentare, să cerem modelele care stau la baza acestor calcule, chiar să le returnăm şi să solicităm să le refacă“, a afirmat oficialul ASF, potrivit sursei citate.

Negriţoiu a explicat că preţurile poliţelor RCA nu sunt aprobate de ASF, dar autoritatea de supraveghere se uită la modelele actuariale pe care le folosesc companiile de asigurări.

Pe 14 ianuarie, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creşterii tarifelor.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a cerut ASF reglementarea situaţiei poliţelor de răspundere civilă auto, după ce a constatat că, în cazul tinerilor, asigurările RCA ajung în unele cazuri să coste mai mult decât maşina. Ulterior, şi premierul Victor Ponta s-a alăturat acestui demers, el spunând că „o maşină nu este un lux“ pe care doar unii să şi-l permită.

„Actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speţa va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor şi nu împotriva lor“, a declarat ministrul Finanţelor, într-un comunicat de presă.

Pe segmentul poliţelor RCA activează zece companii, şi anume Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite